Verdidebatt

Hva betyr kristent menneskesyn?

KRF snakker mye om det kristne menneskesynet. Men hva er egentlig spesifikt kristent når det gjelder menneskesyn?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

At alle mennesker har rett til liv og frihet, er et menneskesyn som de aller fleste kan slutte seg til uavhengig av religion. Derfor er de ikke spesielt kristne, men er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring som et felles menneskesyn.

Hva er da spesifikt for det kristne menneskesynet? Her er et par elementer jeg ser som typiskt ved det kristne menneskesynet:

* Arvesynden. At mennesket er født ondt men gjennom Jesu' korsfestelse likevel kan se livet etter døden lyst i møte.

* Nåden. At et menneske - uansett hvor grufulle gjerninger han har gjort - alltid kan få tilgivelse.

* Fosteret. Tanken om at et foster har minst like stor og noen ganger mer rett til liv enn mennesker som allerede er født.

* Himmel eller helvete. Etter livet legger kristendommen vekt på at det er to utganger, enten i evig pine eller i evig paradis.

* Seksualitet. Strenge regler for seksualitet generelt, og homofili spesielt finner vi i mange kristne miljøer, men det finner vi også i jødedom og islam.

* Ofring. Gjennomgående i flere fortellinger i bibelen er ofring av sønner løftet frem som noe svært verdifullt. Abraham viser kjærlighet til sin gud ved at han er villig til å ofre sin sønn Isak, og tegnet på at guden elsker menneskene er at han ofrer sin sønn Jesus. I dag er slik tankegang vederstyggelig og grufullt, likefullt prekes det om disse episodene som om det er noe høyverdig som vi skal se opp til og takke for.

Kristent menneskesyn? Nei takk!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt