Verdidebatt

Ødelegger partipolitikk folkestyret?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har fått temmelige klare signaler på at det folkestyret vi hyller i festtaler på vår nasjonaldag, er i ferd på å bli helt ødelagt.  Og når folkets mening neglisjeres, kan det samtidig legges grunnlag for forhold og holdninger i samfunnet vi ikke ønsker.

Jeg sikter til at det til tider største, eller klart nest største partiet i landet, FRP, blir isolert av de andre partiene.  Arbeiderpartiet har for lengst utpekt FRP som noe avskyelig stygt, - sagt med andre ord at det er et smittebærende parti vi bør holde oss langt unna.  De skulle knekke FRP-koden; men så vidt jeg har registrert, blir det bare med store ord.

Venstre og KRF har slamret døra igjen for FRP.  De ønsker ikke engang å snakke med partriet.  Høyre er mye preget av den samme holdningen.

Det jeg over hodet ikke forstår, er at et av våre aller største partier skal isoleres som uspiselig - lenge før partiet har fått uttalt seg i forhandlinger.  Dette er aldeles ikke rett - og det er langt unna det som bør prege et sunt folkestyre.

Nå bør i alle fall Høyre ta til vettet og i demokratiets navn ta kontakt med FRP for å sondere mulighetene for regjeringsdannelse hvis de ikke-sosialistiske partiene kommer i flertall ved valget til høsten.  Vårt folkestyre fortjener det.

(Min partipolitiske holdning er helt uvesentlig i dette synet.  Jeg er sterkt uenig med de partiene jeg nå mener bør snakke sammen for å danne regjering.  Men jeg setter folkestyret veldig høyt, langt over snevre partigrenser.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt