Verdidebatt

En plass i kisten..

At Wenche Foss var et menneske helt utenom det vanlige, er det allmenn enighet om. Det er heller ikke mange borgere forunt å bli begravet på Statens bekostning – langt mindre synge i sin egen bisettelse, som nasjonaldivaen for lengst hadde sørget for via opptak før hun gikk bort sist uke.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kanskje nettopp derfor var det nok svært mange med meg som satte lunsjkaffen i vrangstrupen, da NRKs nyhetsanker Nina Owing presis kl 13 i dag introduserte den timelange forsendingen til bisettelsen med følgende ord:  "Kong Harald, dronning Sonja og statsminister Stoltenberg vil også være til stede, og vanlige folk har også møtt fram tidlig i dag for å sikre seg en plass i KISTEN..!"

Nå er heldigvis ikke folk flest så dumme eller vrangvillige at de ikke forstår at det korrekte skulle være en plass i KIRKEN.  Riktignok var Oslo Domkirke fylt til siste plass i ettermiddag, og mange kom ikke inn for å ta et siste farvel.  Men jeg mistenker da ingen, verken av NRKs stab eller de fremmøtte ved kirken, for å ha så morbide baktanker at de selv ønsket seg en plass ved siden av den folkekjære skuespillerinnen.  De fleste er nok også inneforstått med at ingen er perfekte i tale, og at selv garvede TV-journalister kan slenge litt med leppa fra tid til annen.

Men ved en slik følelsesladet anledning som en slik bisettelse tross alt er, virker det unektelig ganske ille at en slik forsnakkelse går upåaktet hen.  Ingen rettelse, ingen beklagelse – bare direkte over til kirketrappa i Oslo Sentrum.  Og selv om sagt er sagt, og spist er spist: Hva er det med dagens stressede nyhetsreportere, som ikke en gang har tid til å lytte til seg selv og de ord som går ut av ens egen munn til store deler av befolkningen?  Hvor har det blitt av script og sufflører, korrekturlesere og oppmerksomme vaktsjefer som kan sikre kvaliteten på riksnyhetsformidling, som i dette tilfelle svært mange hadde personlige følelser knyttet til?

En liten tue kan velte stort lass, og det må vel være lov til å si at statskanalens ellers så dyktige nyhetsoppleser virkelig var i faresonen til å tilsette en aldri så liten bi-smak til dagens bi-settelse.  Avslutningsvis er det bare å ønske god bedring til henne og øvrige som måtte være i tvil om noen virkelig tok seg til rette med slik orkesterplass.  Vel var dagens hovedperson alltid imøtekommende og gjestfri mot alle like til det siste - men et sted går da også grensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt