Verdidebatt

Forfølgelse av de ressurssvake

Staten og de lokale myndighetene skal være et vern og en beskyttelse, holde et overordnet tilsyn - og som borgere skal vi kunne finne trygghet i lovene og ha tillit til institusjoner som har sin legitimitet av departementene. Hva når dette svikter?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kom inn et anonymt tips til barnevernet i Lister regionen, i Vest-Agder, om at kvinnen i en familie hadde slått lokalpolitikeren Melinda Kvinlaug. Barnevernet kontaktet familien angående bekymringsmeldingen, og de måtte derfor undersøke familien nærmere etter sømmene, fordi kvinnen kunne jo også være i stand til å slå barna sine.

Familiefaren aner ikke råd og vet at familien ikke har gjort noe galt, og han fortviler over hele situasjonen. Barnevernet anklager familien, drar inn parets barn i saken og er klar til å ta en oppvask. Faren tar kontakt med lokalpolitikeren som er nevnt i barnevernets melding. Til hans store lettelse viser det seg at lokalpolitikeren ikke har kjennskap til saken, og hun har heller aldri blitt slått ned av noen.

Det viser seg altså at barnevernet ikke har forhørt seg med den navngitte lokalpolitikeren. Et anonymt tips var utslagsgivende for at en institusjon, med myndighet til å ta barna dine, kontaktet familien, og på denne måten mistenkeliggjorde intetanende borgere.

Skal det være sånn at dersom noen hater deg og din familie, så skal det ikke mer enn en anonym bekymringsmelding til før barnevernet blir brukt som en slags "hevnens stav"?

Men disse sakene kommer sjeldent til overflaten da ressurssvake mennesker blir overkjørt av myndighetene, og enten våger de ikker, eller så er mangel på ressurser og kapasitet et hinder for å kjempe kampen. Hvor mange barn er blitt tatt fra sine foreldre grunnet feilbehandling hos barnevernet? Hvor mange familier er skadelidende og krenket av staten grunnet anonyme angivere?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt