Verdidebatt

Når terroristene vender tilbake

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) melder nå sin bekymring for utviklingen av radikale grupper i Norge. Trusselbildet oppgis å være "uoversiktlig og komplekst" og i økende grad usikkert i 2011.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

PST forteller at noen få personer har reist fra Norge for å trene og få opplæring i konfliktområder. Hoveddelen av de terrorangrepene som er blitt gjennomført eller avverget i Europa, er blitt utført av personer som har fått trening i Afghanistan eller Pakistan. I den senere tid har også Somalia og Jemen fått økt betydning som områder for slik opplæring.

Den ideologiske og psykologiske påvirkningen, samt ferdighetene, erfaringene og nettverket disse personene opparbeider seg under oppholdet, gjør at enkelte av dem vil kunne utgjøre en trussel mot Norge når de returnerer hit, melder PST. Det vil være naivt å tro at det ikke vil skje forsøk på terroraksjoner i Norge som PST ikke vil ha mulighet til å se på forhånd, sier PST-leder, Janne Kristiansen til NTB

PST skriver i sin vurdering at det er få personer i Norge som støtter opp om ekstrem islamisme, men at disse radikaliseres og i større grad har internasjonal kontakt - altså er mer "globalt orienterte". Det er i hovedsak disse som utgjør en trussel mot Norge i tiden som kommer. Aktiviteter som PST kjenner til i disse miljøene, kan bidra til en skjerpet trusselsituasjon - noe Storberget sies å love økt bevilgning til å kunne bekjempe.

I fjor, på denne tiden, kunne man lese om den unge somaliske mannen fra Larvik som åpent hyllet Osama bin Laden på sin facebookprofil.

Bildet av bin laden har Mohammad brukt som profilbilde. Han hyller også den drepte Taliban-lederen Hakeemullah Mehsuud, skriver Dagbladet. 5. november i fjor skrev han på sin Facebookprofil at vantro skulle kuttes hodet av, ifølge VG.

Ellers skrev han på profilen at "henrettelse er min vei til martyrstatus" og at hans politiske syn er "Khilafah on the path of Prophethood".

Khilafah.com skal drives av den radikale islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir, som er forbudt i mange europeiske land, etter at de har spredt rasistiske og antisemittiske utsagn og uttrykt støtte til terror. Gruppen regnes som en av de mest ekstreme islamistiske gruppene i verden. Nå er denne gruppen, iflg. media, godt i gang med å etablere seg også her til lands. "Vi må forsøke å oppnå dialog med dem", hevder norske myndigheter. Den dialogen mener jeg kan få en veldig høy pris, både bokstavelig og billedlig talt.

"Denne Mohyeldeen er den mest ekstreme personen jeg vet om i Norge, på denne alderen", sier Venstre-politiker Abid Raja. Som en av hans venner på Facebook, skal det ha vært han som først offentliggjorde den unge mannens utsagn på sin profil. Det at Raja uttaler seg  som han gjør, tyder jo også på at det finnes ekstreme personer i andre aldersgrupper i Norge. Jeg mener at muslimske miljøer nok må ha ganske god kjennskap til hvem dette dreier seg om. Men de tier klokelig med sin viten.

Mohammad Mohyeldeens advokat, John Christian Elden, sier følgende til VG om sin klients terroristsympatier:

"Det er vårt rettssystems samfunnsmessige oppgave å stå opp for å forsvare hans rett til å ytre seg, selv om man misliker ytringen. Jeg regner med at politiet også pågriper alle de som har truet ham på grunn av hans ytringer".

Høsten 2009 begynte Mohammad Mohyeldeen på det islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia. 24-åringen er ikke alene som norsktalende. 13 andre nordmenn har fått plass på det samme universitetet i løpet av de siste fire årene.

Utdanningen er på fire år. "Jeg blir lærd i islamsk sharialov", sier Mohammad til VG.

Og hva er så hensikten med at en somalisk norsk statsborger skal "bli lærd i nettopp islamsk sharialov", er et spørsmål jeg ihvertfall stiller meg. Og jeg tillater meg også å spørre: hvordan kan en ung mann i begynnelsen av 20-årene ha råd til å reise til Saudi-Arabia og studere i fire år? Er det sponset av den norske lånekassen, eller er det Saudi-Arabia som evt. sponser?

Når "den mest ekstreme personen" Abid Raja vet om på denne alderen, reiser for å studere til å bli enda mer ekstrem i sine islamistiske oppfatninger, må man ha lov til å stille spørsmålstegn ved både hvorfor og hvem? Hva er hensikten med et slikt "prosjekt" og hvem står ansvalig? Når disse unge, sinte menn, kommer "hjem" etter endte studier - hva er da deres misjon videre? Skal de få fortsette å hevde at det er greit å kutte hodet av vantro, steine homofile osv.? I ytringsfrihetens navn!? Og de som tar til motmæle, ser ut til å være de som skal pågripes og rettsforfølges!? Skal disse ekstremistene få lov å være rollemodeller og lærere for den yngre garde av mistilpassede innvandrerbarn og unge? Alle de som ikke føler at de riktig hører til hverken her eller der og derfor er lett tilgjengelige for  påvirkning. Skal de i tillegg få lov å tappe budsjetter pga. økt behov for sikkerhetstjenester?

Jeg spør meg selv: hvorfor skal man la disse som anses som potensielt farlige for Norge, i det hele tatt få lov å komme tilbake, etter sine treningsopphold der målet er å skape terrorister? Jeg begriper det ikke! Det virker desto mer ubegripelig når det samme landets myndigheter sender hjem mennesker som virker å ha reelt beskyttelsesbehov og som søker nødhavn her hos oss.

Hvordan i alle dager kan man forsvare slik praksis? Det bør man nemlig kunne. For slikt blir det svært opprørte følelser av. Og slikt kan jeg da ikke tro at flertallet av det norske folk vil finne seg i særlig mye lenger.

La oss håpe at det ikke blir slik forfatteren Mikael Jalving har beskrevet Det nye Sverige. Han mener at det kan fortelle nordmenn om hvor Det nye Norge er på vei, når han sier: der råder den store tausheten. Til tross for enorme motsetninger, må samtalen styres. Det er altfor farlig å slippe den løs. Jo mer motsetningene vokser, jo sterkere blir kontrollen.

Ingen sunn samfunnsutvikling, spør du meg.

kilde: vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt