Verdidebatt

Forsvarlig å gi 16åringer stemmerett?!

I dag diskuteres det hvorvidt sekstenåringer skal få stemmerett. Dette skal dessuten prøves ut i noen kommuner nå ved kommunevalget høsten 2011. Er dette forsvarlig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag er ungdom flest opptatt av hva de forskjellige, selvopptatte bloggerne skriver om, hva som skjer på Paradise Hotel og i kjendisverden generelt. Hverdagssamtalen omhandler sjeldent de viktige samfunnsspørsmål. Interessen for politikk er rett og slett svært liten. Personlig har jeg med skam opplevd at klassekamerater (førsteklasse på studiespesialisering) ikke vet forskjellen på Frp og Rv. Skal disse da få være med på å avgjøre kommunevalget?

Videre lurer jeg på om dette kun er ungdommens egen feil, og har konkludert med at dette ikke er tilfelle. ”Media er våre øyne og ører”, lærte vi i samfunnsfagstimen en gang. Dette ligger det mye i. Media nærmest bestemmer hva vi borgere skal interessere oss for. Hadde for eksempel topplisten på blogg.no erstattet en eller to av de selvopptatte, lite givende bloggene med en engasjerende og spennende politiskblogg, er jeg sikker på at interessen for politikk hadde økt blant oss unge bare av dette lille inngrepet! Mange 16åringer ser på politikk som en kjedelig, nerdete greie, muligens fordi de kun hører om det på nyhetene og gjennom andre ”voksenkanaler” ved siden av skolen.

Jeg synes media som er rettet mot ungdommen skal ta for seg viktige samfunnsspørsmål, ikke kun fordummende informasjon om hvem som dater hvem i Hollywood. Slik kan ungdom bli engasjert, og det blir dermed mer forsvalrig å gi dem stemmerett!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt