Sissel Johansen

58

Full tillit

Hva innebærer egentlig det å ha full tillit til Gud? Hvorfor mister mange så lett tilliten når det butter imot i livet?

Publisert: 4. feb 2011

Mange av oss har latt oss imponere over den enorme tillit til Gud som enkelte har vist i vanskelige tider. Tider som har satt dem på den ytterste prøve, rent menneskelig sett.

Ikke minst gjelder dette historiene bak endel av våre mest kjente og kjære salmer og sanger. I kraft av disse sterke historiene, lever mange av salmene videre i generasjon etter generasjon og rører stadig ved nye hjerter.

En av dem gjorde dypt inntrykk på meg da jeg først hørte den som ung tenåring i England. Det er sangen: It is well with my soul,  tekst skrevet av Horatio Spafford og her i en versjon fremført av adventistpastor Wintley Phipps, i samarbeid med  Bill Gaither & Co:

http://www.youtube.com/watch?v=sYFjikyp7mQ

Historien forteller at Salmen ble skrevet etter flere traumatiske hendelser i Spaffords liv. Han mistet sin eneste sønn, i en alder av 4 år og fikk kort etter sin karriere som suksessfull advokat ødelagt pga. the great Chicago Fire.

I 1873 hadde han planlagt å reise til Europa med familien sin på skipet SS Ville du Havre. Han sendte familien i forveien fordi han selv ble forsinket av forretningsproblemer. Desverre skjedde det tragiske at skipet sank på sin vei over Atlanteren. Alle de fire døtrene til Spafford omkom. Hans kone, Anna, sendte ham det nå så berømte telegrammet med ordene: "saved alone". Det fortelles at det var på vei i møte med sin sørgende kone at Spafford ble inspirert til å skrive disse ordene som ble til den velkjente salmen. Dette var idet skipet hans passerte i nærheten av der deres døtre hadde omkommet.

Her er teksten. Les selv, og la deg inspirere av denne enorme tillit til at Gud vil ivareta vår sjel - uansett hva som måtte komme på av prøvelser. Og kanskje er det også slik som pastor Phipps sier det så vakkert; at den største prøvelse gir den høyeste form for kompensasjon. Det kan ihvertfall være en trøst å tenke at det er slik.

It Is Well With My Soul

When peace like a river, attendeth my way,
When sorrows like sea billows roll;
Whatever my lot, Thou hast taught me to say,
It is well, it is well, with my soul.

Refrain:
It is well, with my soul,
It is well, with my soul,
It is well, it is well, with my soul.

Though Satan should buffet, though trials should come,
Let this blest assurance control,
That Christ has regarded my helpless estate,
And hath shed His own blood for my soul.

My sin, oh, the bliss of this glorious thought!
My sin, not in part but the whole,
Is nailed to the cross, and I bear it no more,
Praise the Lord, praise the Lord, O my soul!

For me, be it Christ, be it Christ hence to live:
If Jordan above me shall roll,
No pang shall be mine, for in death as in life,
Thou wilt whisper Thy peace to my soul.

But Lord, 'tis for Thee, for Thy coming we wait,
The sky, not the grave, is our goal;
Oh, trump of the angel! Oh, voice of the Lord!
Blessed hope, blessed rest of my soul.

And Lord, haste the day when my faith shall be sight,
The clouds be rolled back as a scroll;
The trump shall resound, and the Lord shall descend,
Even so, it is well with my soul.

Horatio Spafford

 

Kommentar #1

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Det er vel med min sjel...

Publisert nesten 11 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

It is well with my soul

Takk for alle versene! Jeg ble kjent med den for noen år siden, og med bakgrunnshistorien gjør den et mektig inntrykk! Jeg er med i et kor (dirigerer litt) som synger denne sangen på norsk, men dessverre har vi bare 4 vers. Vi sang den på et møte på Bedehuset senest i går kveld! Jeg siterte 2 av versene her på VD i en annen sammenheng :-)

Lurer på om det finnes en oversettelse med alle versene? Det er dessverre slik at noe går tapt i en oversettelse, men det er jo slik at mange foretrekker at det blir sunget på norsk.

Det er først når det virkelig røyner på i livet at en får oppleve av Guds løfter holder! Det er da en oppdager at det en har sunget og snakket om i de gode dagene er sant! Har selv fått erfare noe av dette de siste 4 år, da vi har hatt alvorlig kreftsykdom i familien. Det er fantastisk, herlig å oppleve at Han er med gjennom skrekk og gru. Det betyr selvfølgelig ikke at vi ikke er redd eller har sorg, men at vi kan få kjenne på Hans nærvær midt i prøvelsene. Det er ikke vår fortjeneste. Det er bare nåde!

Det er når en ser døden i hvitøyet at en VET at det ikke hjelper å vinne hele verden, hvis sjelen går tapt.

At Horatio Spafford kunne skrive en slik sang etter de enorme prøvelsene han hadde vært utsatt for, er er Guds under! Vi må vel tro at Gud selv var med som inspirator?

Hvorfor mister mange så lett tilliten til Gud når det butter imot i livet?

Kan det være fordi Han ikke er grunnen til gleden når alt går med?

Kan det være fordi vi så lett setter vår lit til materielle goder, penger og all mulige forsikringer? 

Det er mange som spør: "Hvor var Gud", nå det skjer ulykker. Takker de Ham når alt går bra?

Min bestemor, som hadde hatt mange prøvelser i livet, sa til meg en gang: "Hvis jeg våkner en morgen og gruer for hva dagen vil bringe, tenker jeg etter om jeg har noe å takke for.Så begynner jeg å takke Gud for alt Han har gitt meg! Det blir så mye å takke for, at jeg blir glad og får nytt mot!"

De fleste av oss har mye å takke for, hver eneste dag! Vår takknemlighet bør drive oss til å hjelpe de som er i nød. Gå med evangeliet til de som har mistet tilliten til Gud.

 

 

Kommentar #2

Svein Berntsen

276 innlegg  869 kommentarer

Fostring gjennom smerte.

Publisert nesten 11 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Det er først når det virkelig røyner på i livet at en får oppleve av Guds løfter holder! Det er da en oppdager at det en har sunget og snakket om i de gode dagene er sant!

Først takk for sangen Sissel!

Det er et av livets og troens paradokser at en lærer mest gjennom motgang og smerte. Personlig opplever jeg at jeg får mest utbytte av å høre på, lese om og snakke med mennesker som har blitt fostret gjennom forskjellige prøvelser og lidelser. Slike har en spesiell utrustning til å komme andre til hjelp ser det ut til.

Selv om det ikke er slik at Gud er den som påfører oss all lidelse og smerte er ham i sin visdom og allmakt stor nok til å gjøre utfallet slik at det tjener oss til det gode.

Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

takk for

Publisert nesten 11 år siden

responsen, dere to! Jeg lot med vilje hovedspørsmålet stå litt åpent og jeg synes dere begge er inne på noe viktig i forbindelse med tillit - hvorfor den styrkes og hvorfor den svekkes.

Så moro at dere sang den akkurat samme kveld som jeg kom til å tenke så sterkt på sangen, Ragnhild! Jeg har faktisk aldri hørt den på norsk, selv om jeg har sunget i og ledet kor jeg også.

Svein, jeg føler det akkurat som deg: jeg opplever å få mest ut av å ha med mennesker å gjøre som vet hva prøvelser og tøffe tak i livet er. Jeg tror det gir en evne til å se andre i et annet lys enn uten denne erfaringen.

Å ha full tillit er nok det vi mennesker ofte har størst problemer med, mener jeg. Husker div. kurser man har vært på i sin tid. På et av dem skulle man demonstrere tillit ved å la seg falle bakover og stole på å bli tatt imot. Vel, det falt ikke så lett for meg - jeg kjente nok ikke dem som skulle ta meg imot godt nok.

Så jeg tror svaret ligger mye i det "å kjenne". Det er helt nødvendig å kjenne noen en velger å legge sitt liv i hendene på. Noen har i vanskelige tider vært nødt å stole på ukjente - og det har gått bra også. Men Vi har heldigvis mulighet for å bli kjent med han vi skal ha full tillit til. Han var til og med menneske selv - for virkelig å gi oss muligheten til å identifisere oss med ham.

Kommentar #4

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Ja, det var spesielt!

Publisert nesten 11 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Så moro at dere sang den akkurat samme kveld som jeg kom til å tenke så sterkt på sangen, Ragnhild! Jeg har faktisk aldri hørt den på norsk, selv om jeg har sunget i og ledet kor jeg også.

Vi ble oppfordret til å synge den sangen til avslutning. Den er et personlig vitnesbyrd for noen av oss. Slik er den oversettelsen vi bruker.

Om hjertet er fylt av den saligste ro, om sorg eller nød blir min del- I alt hva som skjer har du lært meg å tro, det er vel, det er vel med min sjel.

Det er vel med min sjel, det er vel, det er vel med min sjel!

Om satan enn raser, og prøvelser er nær, i Kristus jeg finner min ro! På korset Han seiret mot ondskapens hær, og har frikjøpt min sjel med sitt blod!

Å salige tanke, vår sorg til glede vendt, all synd er på korset betalt! For intet ble untatt og intet ble glemt, med sitt blod har han utslettet alt!

Og snart kommer dagen da tro til syn blir vendt, vår frelser i skyen vi ser! Basunen skal lyde, vår strid er nå endt! Det for evig er vel med min sjel!

Jeg hører den av og til på Youtube, og da på engelsk.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere