Verdidebatt

Vi trenger et miljøvennlig strømnett!

I går kom rapportene om sjøkabel i Hardanger, og med de blusset igjen kraftlinjedebatten opp. Hardanger er på ingen måte enestående i denne sammenheng.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I disse dager pågår det debatter om kraftlinjeutbygginger over hele landet, Hardanger er bare en av mange. Statnett har planer om å bygge lignende linjer i Troms og Finnmark, over Fosen i Trøndelag og fra Ørskog til Fardal i henholdsvis Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Sistnevnte ligger på Terje Riis-Johansen sitt bord, og det er ventet en avgjørelse i løpet av året.

Det er snakk om en stor linje, og et stort inngrep. En nærmere 300 kilometer lang kraftlinje er planlagt utbygd fra Ørskog i Møre og Romsdal til Fardal i Sogn og Fjordane. Bakgrunnen er kraftunderskuddet i Midt-Norge, samt en rekke planlagte vindkraftprosjekter i Sogn og Fjordane. Natur og Ungdom jobber for utbygging av ny fornybar energi som vindkraft, og ønsker derfor at kraftledningen skal bygges, samtidig som hensynet til naturmangfoldet ivaretas.

Tidligere har vi sagt både ja og nei til 420 kV linjer, såkalte monstermaster. Klimautfordringen vi står ovenfor krever at vi har en storstilt utbygging av fornybar energi. Slik situasjonen er i dag, er ikke strømnettet vårt rustet til å takle denne utbyggingen. Dette er en av grunnene til at vindkraftsatsingen har gått så treigt.

Dessverre ser vi, gang på gang, at Statnett ofte viser lite interesse for å kunne bygge ut strømnettet på en miljøvennlig måte. Statnett søkte om å bygge Ørskog - Fardal gjennom flere naturreservat, den strengeste typen vern vi har i Norge. Vi ser at det er hensynet til økonomien og estitikk som får forrang i statnett sine planer, og at dette igjen blir videreført i konsesjonene som gis av Norges vassdrags- og energidirektorat.

Estetiske og økonomiske hensyn må underordnes klimahensynet. Det hensynet som først og fremst må gis tung vekt opp mot klima, er hensynet til naturmangfoldet. Verden står overfor to store miljøproblemer: både de menneskeskapte klimaendringene og tapet av mangfoldet i naturen. Begge disse må løses samtidig, og det ene målet kan ikke slå beina under det andre.

All energiproduksjon har konsekvenser for miljøet, og det er ikke mulig å bygge strømnettet videre ut uten naturinngrep. Derfor må inngrepene gjøres på en måte som er så skånsom som mulig for miljøet. Hensynet til naturmangfoldet må ligge til grunn ved valg av traseer og utforming av installasjoner.

Den traseen som har fått konsesjon på strekningen Ørskog - Fardal, setter hensynet til synlighet høyest, og legger opp til å rasere en rekke viktige naturområder med trua planter og dyr. Likevel er det utredet flere andre alternativer, hvor konsekvensene for naturmangfoldet vil bli betydelig mindre. Det er akkurat dette som er så frustrerende, når det finnes bedre alterativer for naturmangfoldet, blir de alltid tilsidesatt for økonomien eller estetiske hensyn.

Mandag vedtok landsstyret i Natur og Ungdom at vi sier ja til kraftlinjen Ørskog - Fardal, men nei til den konsesjonsgitte traseen. Ved å velge en trasé lenger øst, og gjennomføre en rekke avbøtende tiltak, kan naturinngrepene reduseres til et akseptabelt omfang, samtidig som vindkraft kan føres ut av Sogn og Fjordane og kraftsituasjonen i Midt-Norge stabiliseres.

Olje- og energiministeren sa under sitt besøk på Natur og Ungdoms landsmøte i år at han mente vi måtte tåle å se kraftlinjene, og at hensynet til irreversible inngrep i naturen må få forrang i behandling av slike saker. Vi krever at Riis-Johansen står ved sine ord, bare da kan Natur og Ungdom støtte utbygging av kraftlinja Ørskog - Fardal, som vindkraften i Sogn og Fjordane er avhengig av. Det er på tide vi får et miljøvennlig strømnett!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt