Verdidebatt

Ensom frihetskamp anno 2011

Alene sitter hun der foran inngangen til Islamsk Råd Norge. Kledd for norsk vinter og med matpakke, avventer hun at IRN går ut med en offisiell melding om at de tar avstand fra dødsom over homofile og transpersoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norsk-syriske Sarah Azmeh Rasmussen demonstrerer fra i dag sin egen lille kamp for menneskerettigheter. Hun ber ikke om mer enn at også homofile og transpersoner skal slippe å ha trusselen om dødsstraff hengende over seg, ene og alene grunnet sitt valg av egen livsførsel.

Mohyeldeen, som holdt hovedappellen under den muslimske demonstrasjonen mot Mohammad-karrikaturene, uttalte til Klassekampen at homofile må drepes.

Mohyeldeen bekreftet at han støtter de islamistiske opprørerne al-Shabaab i Somalia, som nylig steinet en mann til døde. Ville han våget å være så åpen om dette, dersom han hørte til et lite fåtall som mente det?

Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sa 24-åringen fra Larvik til Klassekampen.

I ettertid har flere etterlyst en klar avstandstagen fra Islamsk Råd Norge, men den har ikke kommet. Desverre. I flere medier er hele saken dysset ned og man har ikke ønsket å legge særlig vekt på det denne unge mannen uttalte.I Østlandsposten kunne man lese at enkelte muslimer ønsket å demonstrere mot hans uttalelser, men ble sterkt frarådet dette - av hensyn til hans familie. Hensynet til disse syntes da å være av større betydning enn hensynet til de som følte seg utsatt og truet av utsagnet.

Det skal bli interessant å se om bare noen få av alle dem som mobiliserte til kamp i forbindelse med karrikaturene, vil vise noe som helst solidaritet med denne ensomme unge damen som demonstrerer mot dødsstraff. Mon tro om noen finner det like interessant å beskytte dette som tross alt gjelder levende menneskers skjebne?

Det skal også bli interessant å få være vitne til om IRN vil ta til vettet og endelig gå ut med en offentlig avstandstagen, eller om det faktum at en kvinne er så modig og gjør seg til talsmann, gjør det enda vanskeligere for dem å gjøre retrett - med den berømte æren i behold. La oss håpe at hun slipper å sitte der så altfor lenge og at hun kan få noe av den støtten som hun faktisk fortjener.

Lykke til, modige Sarah!

Info finnes på VL.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt