Verdidebatt

Faresignaler for kristne i Egypt

Mens urolighetene i Egypt driver landet mot revolusjon, frykter mange at radikale islamister forbereder seg på å gripe makten. Det er et faresignal for Egypts hardt prøvede kristne minoritet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Artikkelen er en oversettelse fra Barnabas Fund.

Protestene mot president Hosni Mubaraks autoritære regime øker i omfang. Etter opprøret i Tunisia som resulterte i at president Zine al-Abidine Ben Ali forsvant ut av landet, er det nå også vilje til radikal forandring i Egypt.

Urolighetene fikk ny kraft da den største opposisjonsbevegelsen, Det muslimske brorskap, støttet demonstrasjonene fredag (28. januar). Den forbudte islamistgruppen forlanger at Mubarak skal oppløse parlamentet og holde nyvalg. Hvis styresmaktene i Egypt "ikke handler raskt og ansvarlig med å starte en seriøs reformprosess, vil stabiliteten i samfunnet ikke vare lenge," truer brorskapet i en melding på sin nettside.

90% av Egypts befolkning er muslimsk. Det kan se ut som om brorskapet, som mistet alle sine 88 seter i parlamentet i valget i november, forsøker å utnytte den politiske, økonomiske og sosiale uro som igangsatte opprøret, for å vinne støtte for sin islamistiske agenda.

Det muslimske brorskap skrev: Hendelsene i Tunisia er en hjørnesten for resten av befolkningen i den arabiske og islamske verden. Det er en melding til alle despotiske ledere og korrupte regimer om at de ikke er trygge. De lever på vulkanen av folkets sinne og Guds vrede.

Mange kommentatorer har advart mot en dominoeffekt fra Tunisia som sprer seg utover den arabiske verden. Ustabiliteten øker i Algerie, Libanon, Jemen og Jordan. Hvis islamistene får makt i Egypt vil situasjonen i hele regionen være svært alvorlig. George Friedman, ekspert på global etterretning ved Stratfor, advarer:

Et islamistisk Egypt vil gi en dramatisk impuls til radikal islam over hele den arabiske verden... Forvandlingen av Egypt til et islamistisk land vil være den mest betydningsfulle hendelse vi kan forestille oss i den islamske verden, utover en iransk atombombe.

Protestene i Egypt kommer etter målbevisste angrep mot landets kristne. Minst 21 mennesker ble drept av en selvmordsbomber ved en kirke i Aleksandria 1. nyttårsdag. Kristne gikk ut i gatene og protesterte mot manglende beskyttelse og rettferdighet. Deres usikre situasjon kan bare bli verre under et islamistisk regime. I verste fall kan de bli tvunget til å flykte fra landet i stort antall.

Egyptiske kristne er allerede annenrangs borgere i eget land. De lider under alvorlig diskriminering vedrørende en rekke forhold, for eksempel utdannelse og mulighet til arbeid. Hvis Det muslimske brorskap kommer til makten, kan de kristne raskt bli utsatt for en mengde enda mer ydmykende reguleringer, laget for å ekskludere og nedverdige dem ytterligere.

For tredje dag på rad er alle kristne sammenkomster og møter i kirker avlyst. En person som Barnabas Fund har vært i kontakt med sier at de kristne holder seg i sine hjem, og legger til at de "ber hardt" og "har tillit til Gud."

Egypts prøvede kristne minoritet er i dag i alarmberedskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt