Tor Fagerhaug

48

Sadeh, en av de største zarathustriske festdager

Publisert: 27. jan 2011

30. januar feirer zarathustriene Sadeh, det er en feiring av ildens oppdagelse. Historien og tradisjonen er som følger:

Sadeh er et persisk ord som betyr hundre,det er en av de viktigste zarathustriske høytider og feires på den tiende dagen av måneden Bahman (30. januar) Sadeh er feiringen av ildens oppdagelse og symboliserer seieren over mørket,frosten og kulden.

Historien om Sadeh kom i eposet Shanameh av Ferdowsi. Ifølge Shanameh ble ilden oppdaget av kong Hushang en kald vinterdag. En dag kongen og hans følge kom tilbake fra en jaktekspedisjon oppdaget de en slange på veien. Kong Hushang kastet en stein mot slangen, men traff ikke. Han traff istedet en stein så gnistene sprutet og antente en ild. Slik oppdaget de ilden. Kongen så på ilden som en gave fra gud. Han takket gud og bygde et alter for ilden. Oppdagelsen ble feiret med en stor fest. Den natten bygde de opp et stort bål og det ble feiret med sang og dans, de gledet seg over den flammende ilden. For første gang kunne kong Hushang og hans folk tenne ild som varmet og lyste opp i de mørke og kalde hjemmene. Endelig kunne de sove varmt og godt. Denne vinteren ble varm og lys. Kongen glemte aldri denne store oppdagelsen, og det ble holdt en årlig fest som minne og takknemmelighet. Festen ble kalt Sadeh.

Vi feirer denne dagen i Oslo også

Kommentar #1

PHILLIHP serbovich

0 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 10 år siden

den myten er en barnehagefortelling, selv Moses myten er mer troverdig, tro ikke meg men spørr folk. reine peter pan

Kommentar #2

PHILLIHP serbovich

0 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 10 år siden

stakkars jegersamfunn for 15000 år siden de må ha fryst,siden kongen deres oppfant ilden 13500år senere. ligner veldig på noen av de greske mytene der de fikk ilden av prometheus.

 Eller skryter dere av att dere fant ilden 10000år etter alle andre

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere