Verdidebatt

Debattstil, ironi og spøk

Det er en interessant erfaring å skrive et tvers gjennom ironisk innlegg - og så oppleve at neste alle som kommenterer tar hvert ord som alvorlig ment. Det synes å mangle evne til å skille mellom fakta og vurdering.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en tråd, som nå er stengt (Hvem vedidebatterer på Vedidebatt?), skrev jeg en lengre utlegning om en kommentator. Alle fakta i innlegget var korrekte. De var til og med hentet fra vedkommendes brukerprofil her på Verdidebatt.no pluss et par kjappe Google-søk.

Men i tillegg pakket jeg det hele inn i en "analyse", en masse antagelser - noen helt hinsidige antaglelser faktisk - og retorisk framsatte påstander. Det ble et langt innlegg, men det hele var bare tull og tøys. Bortsett fra de minimale faktabrokkene, var det ingenting som var "sant" i innlegget. Det var en spøk, men med en alvorlig undertone - jeg ville vise at denne typen blanding av fakta, "analyse", spekulasjon og konspirasjon er det lett å skrive. Og alt for mange biter på.

Det er imidlertid ikke alltid lett å skille mellom fakta og vurdering, data og analyse. Likevel er dette en distinksjon det er nødvendig å etterstrebe. Men enkelte gjør alt for å overbevise seg selv og andre om at deres tolkninger er fakta. Slik er det ikke. Men når man ikke klarer å skille mellom fakta og anlyse/tolkning, skjønner man heller ikke ironien i mitt innlegg.

Det er derfor det er grunn til å etterlyse kritiske tenkning hos en del av kommentatorene og debattantene.

Videre er det ikke dumt om man som leser også stiller seg et kontrollspørsmål når man leser: Er dette alvor eller er det ironi/satire? Bare sånn for sikkerhets skyld, før man skriver kommentarer.

Mange synes det er greit å bli personlige, stille private spørsmål og gi personlige råd om private forhold. Det bør man avstå fra på et offentlig debattforum. Jeg trodde hensikten var spenstig, morsom, seriøs, informativ... debatt om overordnede spørsmål av ulikt slag.

Men samtidig bør man kanskje være litt mer åpen - fra moderators side - for spenstig ironi. Uten retorikk, ironi og snert kan Verdidebatt.no fort bli ganske platt og en lekegrind for personlig føleri og private problemer.

Lars Gule

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt