Verdidebatt

Iranske arbeiderne er de nye slavene

Arbeiderklassen har spilt en avgjørende rolle i folkeopprøret som har pågått siden desember 2017. De ønsker en demokratisk endring. Dialog og samarbeid med regimet har i flere tiår ikke ledet til reformer. En folkelig forandring skjer heller ikke gjennom krig. Det finnes en tredje løsning, som går ut på en demokratisk forandring. Da må man boikotte Revolusjonsgarden og samtidig støtte den demokratiske motstandsbevegelsen NCRI.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Islamistiske fundamentalister kom til makten i Iran for 42 år siden, i februar 1979. Menneskerettighetene fikk da et stort tilbakeslag. Over hundretusen politiske fanger har blitt henrettet og hundretusener har blitt torturert. En rapport fra Amnesty viser at selv ni år gamle jenter kan få dødsstraff (1). FN har hittil fordømt regimet 67 ganger for grove brudd på menneskerettighetene, blant annet mot arbeiderne (2).

80 prosent av befolkningen lever dessuten under fattigdomsgrensen i et ellers ressursrikt land. Hovedårsakene er krigføring og utbredt korrupsjon. Arbeidere er blant de som har det verst. Lønnen til vanlige arbeidere er redusert til et beløp som tilsvarer en fjerdedel av fattigdomsgrensen. En leder i arbeidsdepartementet i Iran innrømmet at klasseforskjeller i landet har økt hele 30 ganger siden 1979. Ifølge den amerikanske ambassaden i Irak er den øverste lederen i Iran god for 200 milliarder dollar (3).

Inflasjon og arbeidsledighet har økt dramatisk og arbeidernes kjøpekraft har i løpet av de siste 10 årene blitt redusert med to tredjedeler. Kun 7% av arbeiderklassen har fast stilling. Tusener av arbeidere får dessuten ikke lønn etter avsluttet jobb, noe som i praksis reduserer iranske arbeidere til nærmest slaver (4). De økonomiske sanksjonene og koronakatastrofen kommer nå i tillegg. Tusener må selge sine organer for å overleve i dagens Iran. Regimets revolusjonsgard slår ned på protester med omfattende barbarisk tortur, viser en skrekkrapport fra Amnesty (5)(6)(7).

Arbeiderklassen har spilt en avgjørende rolle i folkeopprøret som har pågått siden desember 2017.

De ønsker en demokratisk endring. Dialog og samarbeid med regimet har i flere tiår ikke ledet til reformer (8). En viktig domstol i Belgia slo fast tidligere i år at hele regimet, inkl. den angivelige reformvennlige fraksjonen i utenriksdepartementet, var involvert i et stort mislykket bombeattentat i Paris i 2018. Menneskerettighetsbruddene har aldri forsvunnet etter dialog med regimet. En folkelig forandring skjer heller ikke gjennom krig. Det finnes en tredje løsning, som går ut på en demokratisk forandring. Da må man boikotte Revolusjonsgarden og samtidig støtte den demokratiske motstandsbevegelsen NCRI.

1 https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/WrwBj/amnesty-iran-henretter-fortsatt-barn 

2 https://iranintl.com/en/iran/un-special-rapporteur-warns-about-prisoners-health-legal-discriminations 

3 https://irannewswire.org/us-embassy-says-khameneis-wealth-worth-200-billion/ 

4 https://www.ncr-iran.org/en/news/statement-by-the-ncri-labor-committee-on-the-occasion-of-international-workers-day/ 

5 https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/EWdr9a/ny-skrekkrapport-slik-slo-iran-ned-paa-protester-med-omfattende-tortur 

6 https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1302592019ENGLISH.PDF 

7 https://amnesty.no/sites/default/files/370/Caught%20in%20a%20web%20of%20repression.PDF (fra siden 33) 

8 https://www.nettavisen.no/nyheter/reform-i-iran-er-kun-en-illusjon/s/12-95-3423985942

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt