Randi Hagen Eriksrud

3

Ølen eller barna?

Høyre vurderer å tillate alkoholservering på idrettsarenaen. Det er å frarøve barn et trygt og viktig fristed.

Publisert: 15. mai 2021

I helgen skal Høyres landsmøte bestemme seg for om de skal tillate servering av alkohol på internasjonale mesterskap og kamper i regi av eliteklubber. Svaret bør bli nei.

90 000 barn vokser i dag opp med en forelder som drikker. Det er nesten 1 av 10 barn. Som har matpakker som ikke blir smurt, treningsbagger som ikke blir pakket – og en mamma eller pappa som ikke henter dem på trening fordi de må sove av seg rusen.

For mange av dem er idretten fristedet og pausen de ikke får hjemme. Et sted de kan le, heie og føle seg trygge – og glemme øl- og spritflaskene hjemme. Et sted der de har friheten til å bare være barn, og treffe trygge og forutsigbare voksne.

Høyres forslag om å tillate alkoholservering på idrettsarrangementer hvor barn er til stede, er å ta fra barn den friheten.

Lykkepromille med barneøyne 

Bekymringen om alkoholservering på idrettsarenaen knytter seg ikke bare til fyll og overstadig beruselse. Barn og unge blir utrygge av voksnes alkoholbruk lenge før Securitas-vaktene kommer. Ikke minst de som altfor godt kjenner til promillens bakside hjemmefra. Lykkepromille seg veldig annerledes ut med barneøyne. 

Der voksne selv føler seg gladere, morsommere og mer til stede, ser barna trygge voksne som endrer atferd, og som snakker høyere, ler litt høyere, roper litt høyere – og gir en litt for hard high five.

Heldigvis er det ikke for sent å snu.

Det er et ledende prinsipp i Norge at idrett og alkohol ikke hører sammen. Vi vil oppfordre politikerne til å være tydelig på hva de synes er viktigst, barna eller de voksnes tribunetørst. For dette er et verdivalg. Er ølen så viktig for de voksne, at det veier tyngre enn ubehaget det skaper for barna? Vi mener svaret på spørsmålet er nei, og håper Høyre lander på det samme.

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere