Arne Magnus Aasen

13

Det nye bud i teorien.

En anekdote.

Publisert: 12. mai 2021

I mitt innlegg, Hvordan lyder det Jesu nye bud, fra 5. mai, hevder jeg at for første gang på to tusen år er det nye budet konkretisert i en teori som lyder som følger; - Du skal elske din neste høyere enn deg selv. -

Jeg skylder eventuelle lesere av innlegget en nærmere begrunnelse for det ovenstående og fordi jeg ikke vil begi meg ut på dypt vann og risikere å synke med alle slags forklaringer, kommentarer og siteringer, vil jeg komme med en anekdote i stedet.

Det er natt. Jesus sitter sammen med disiplene like etter brødsbrytelsen og har nettopp sett Judas gå for å forråde ham. Han forteller dem i sin avskjedstale at han har et nytt bud til dem. To ganger forklarer ham for dem at de skal elske hverandre,  likesom han har elsket dem. Og andre gangen poengterer han at; - Ingen har større kjærlighet enn denne at han setter sitt liv til for sine venner.

Det er stille en stund blant disiplene. De ser på hverandre som for å finne et svar på det uforståelige. Et nytt bud? Finnes det et bud som de ikke har hørt om? 

Thomas sier: "Mester Yeshua. Når du nå gir oss et nytt bud, hvilket nummer i rekken av bud skal vi sette dette budet?"

Jesus svarer: " Hvilket bud har du lært er det første i Loven?"

Thomas hever røsten og høytidelig sier han: "Du skal elske Herren, den allmektige, av hele ditt hjerte og av hele din sjel, av all din forstand og av all din makt."

Jesus svarer: "Du svarte rett. Dette er det største og det første bud og et annet bud som står skrevet i Loven som sier at du skal elske din neste som deg selv, det er like så stort, men jeg sier dere; det nye bud omfavner disse to foregående budene når det sier at du skal elske din neste høyere enn deg selv. For når du elsker din neste høyere enn deg selv, da elsker du Herren, den allmektige, av hele ditt hjerte og av hele din sjel, av all din forstand og av all din makt, I DIN NESTE." Jesus hevet røsten sin for å poengtere de tre siste stavelsene før han avsluttet: "Disse tre bud, som kan høres forskjellig ut, er likevel ett bud, summen av de ti og hele Loven og profetene."

Thomas tok fremdeles ordet for de andre og sa: "Men hvorfor har vi ikke hørt om dette nye budet før nå?"

"Fordi budet ikke kunne komme før meg, for med meg har en ny tid kommet hvor Herren har steget ned i mennesket og all ofring her etter skal være offer for din neste."

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere