Roald Øye

Pensjonist
410

«The international march of the living»

I et intervju med Monise Neuman i Jerusalem Post i forkant av «The international march of the living» den 11. mai 2021 fortalte en av deltakerne, den pensjonerte tannlegen Claude Springer fra USA, om sine opplevelser da Krystallnatten rammet jødiske eiendommer som lyn fra klar himmel den 9. november 1938.

Publisert: 12. mai 2021

 Intervjuobjektet var 10 år gammel da Krystallnatten rammet jødiske eiendommer over hele Tyskland. Han forteller at han fremdeles «hører» glasset single da synagogen deres ble angrepet og «kjenner lukten» av røyk fra brannen som var påsatt. 

Claude Springer tenker tilbake på den dramatiske natten og deler sine tanker med avisens lesere i forkant av «The March of The Living» sin globale kampanje:  "Let There Be Light". Tankene hans kan leses på nettstedet motl.org/let-there-be-light.

Avisens overskrift «The world did not learn the lessons from Kristallnacht» prydet forsiden ved siden av et bilde av den nå 92 år gamle mannen som var født i Weisbaden i Tyskland,  og som unngikk holocaust fordi hans far forsto hva som var i emning og flyktet i tide til Holland og videre til USA før 2. verdenskrig brøt ut i september 1939. I dag  bor han på Long Island utenfor New York City og er travelt opptatt med å  ta «zoom classes at his synagogue and having dinner with his "girlfriend" a couple of times a week». Det er en ungdommelig og oppegående 92-åring.

På spørsmål om hvorfor han mener det er viktig å fortelle historien sin om igjen og om igjen 82 år etter at det dramatiske skjedde, svarer han: «Jeg har hørt folk si at noe som likner på "Krystallnatten og Nazi-maktovertakelsen i Tyskland", aldri vil finne sted i Amerika, og jeg har hørt andre folk si  det stikk motsatte at noe slikt kan skje hvor som helst og når som helst. Det siste har stått klart for meg som en realitet i alle år, og det er grunnen til at det er viktig for meg å fortelle historien,  for den kan gjenta seg hvor som helst og når som helst».

På spørsmålet: «Do you think the world has learned the lessons of Kristallnacht? svarer han: «No. I don't think so». Hans budskap til den unge generasjon er enkelt: We need to remain vigilant at all times and ensure that our democracy is based on respect».

På tross av det historiske faktum at Krystallnatten forårsaket ødeleggelse av tusenvis av synagoger og jødiske institusjoner for 82 år siden, har verden fremdeles ikke lært fortidens lekse. Angrep på gudshus av alle slag skjer om igjen og om igjen, selv om synagoger er mest utsatt for terror uansett hvor synagogene ligger på kloden. «The international march of the living» var en kampanje som brakte håp til mennesker tilhørende alle trossamfunn, og produserte et 90 minutters virtuelt informasjonsprogram der Claude Springers livserfaringer blir formidlet.

Det er grunn til å takke 92-åringen for hans engasjement i å spre informasjon til oss ikke-jøder om et problem som kanskje er uløselig. Slagordet hans «Never again!» kan imidlertid både jøder og kristne slutte seg til.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere