Verdidebatt

Har Misjonssambandet og avisen Dagen felles interesser?

Mange er opptatt av uroen i generalforsamlingen i Dagen. Jeg er mye mer opptatt av samarbeidet NLM og Dagen, - i det hele tatt. Dagen er fusjonert med Korsets seier, pinsevennenes avis, og Dagen er pr idag en pinsekarismatisk avis.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er fullstendig klar over at avisen Dagen historisk sett, omtrent er bygget opp på NLM, - og det store grunnfjellet av dets medlemmer.

Men slik jeg ser det, står NLM sin konservative grunntanke egentlig milevis fra Dagen sin nye økumeniske og karismatiske profil. Jeg kan ikke se at dette samarbeidet er fruktbart for luthersk tradisjon, form og utrykk. Dagen er avisen mer for pinsevenner enn lutheranere, slik jeg vurderer avisen, etter 33 års lesning av den.

Dagen har så mange hatter og mange baller i luften

I Styret i avisen Dagen sitter mange folk fra veldig forskjellige sammenhenger, og med ulik bakgrunn. Det kan selvsagt være både splittende og berikende på samme tid.

Vi har fått vite siste dagene, om både hvem som er aksje-eiere og hvem som er styremedlemmer. I disse dager er det styremøter med opprydding og oppvask. Lutring og rensing.

I styret i Dagen finner du forretningstypene, karismatikerne, konsulentene, økonomene, teologene, de gamle tradisjonelle lutheranere, pinsevenner, de trauste og de opprørske.

Endre Stene, som er styremedlem i Dagen, og medlem av NLM, skal, etter det Espen Ottesen sier i Styremøtet,  "ikke tjene avisens interesser på rett måte". Ottesen er  også styremedlem i Dagen og informasjonsleder og talsmann for NLM. Bakgrunnen for denne konflikten er at Stene har skrevet artikler i Dagen om det han mener er maktovergrep NLM, og forøvrig om en altfor sterk lederkultur. Ottesen er ikke enig i dette. Her er tydeligvis mange tråder og mange knuter.

En økumenisk-karismatisk avis

Denne interne striden om Stene vet jeg ikke så mye om. Det jeg derimot vet, er at avisen Dagen i stor grad har blitt en karismatisk avis og en global-kristen økumenisk avis, som ideologisk og teologisk har mindre interesse for tradisjonell luthersk virksomhet og visjoner, enn tidligere. Det er selvsagt min påstand, som jeg ikke kan dokumentere med tall og skisser, men det er mitt inntrykk av avisen.

Dagen er blitt alt-omfavnende. Nylig hadde avisen et tresiders oppslag om Paven, – hele hans liv og bakgrunn og virke. Etter min mening er en slik Pave-reportasje, mer et historisk skolepensum, som man kan finne på google eller på biblioteket, enn egnet og oppbyggelig stoff for en konservativ kristen avis.

Hva presenterer Dagen?

Dagen sin disk og innhold er i økende grad preget at internasjonal pentakostale menigheters program og visjoner. Lederkonferanser og stormøter. "Verdensvid åndsutgytelse". Noe kritiseres riktignok – men inntrykket er at Dagen anerkjenner det meste av karismatikken. Katolisismens nye moderne fremtoning, middelalderkultur og munkeliv er også et økende fenomen i avisen Dagen. I tillegg har avisen et kommentatorkorps som består av både pinsepastorer, politikere, ortodokse kristne og muslimer. Her skal det tydeligvis være preg av multikultur og mangfold.

Ellers har Dagen en dagsorden med det vante: rapportering av rikspolitikk, politisk betente kristensaker (abort-homofili), bokanmeldelser, store mengder annonser og kristen-reklame, promotering av bibelskoler og interesseorganisasjoner. Men hvor er det gammelmodig lutherske?

Mye innhold – men blir det dypt nok?

Problemet er - slik jeg ser det, er at Dagen prioriterer mindre tradisjonell luthersk teologisk debatt og historie. Jeg savner flere dybdeintervjuer, de tunge dype andaktene, den grundige teologiske diskusjonen, vitnesbyrdet om det korsfestede livet og den trengsel, prøvelse og nød det medfører. Dagen vil ha med så mye «nytt» og kulturvennlig innhold at fremstillingene og historiene i avisen tvinges til å bli overflatiske, korte og snevre.

Dagen sine journalister virker til å ha mye mer interesse for Hillsong og amerikansk super-kirkeliv, enn Hallesby, Ludvik Hope og Carl Fredrik Wisløff sine gullkorn og andakter. Sammen med stadig mer katolsk innflytelse i avisen, – er da dette en avis hvor NLM passer inn?

Jeg tror det vil bli hardt for Ottosen å rettferdiggjøre mål og mening etter hvert. Han må i hvert fall ha svært lange armer for å kunne favne alt det nye i tiden og i avisen Dagen, som jeg mener, kolliderer med tradisjonell Luthersk tenkning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt