Verdidebatt

Flytt den norske ambassaden til Jerusalem!

Geir Torskedals forsvar for sin politiske oppfatning om hvor den norske ambassade i Israel bør ligge inntil videre, er et uklokt forslag fra en representant for et parti som i dag sitter i den norske regjering: En telefonsamtale med den israelske ambassadør i Oslo ville ha fortalt både ham og partiet hans om det er riktig at flytting av ambassaden vil skade israelske interesser.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Toskedal sier i en uttalelse 23. april til «Norge i dag» at ambassadeflyttingen som har vært utsatt i mange år, vil være «en viktig sak for KrF fremover når utfordringer for Israel gjenopptas! Norge kan da spille en betydelig rolle med avgjørende og mer substansielle resultater. Det vil tjene Israel og Midtøsten, ikke bare Fremskrittspartiet. KrFs mål er å bidra til trygghet og stabilitet i området». 

Tror Toskedal og hans kolleger i KrF virkelig på sine egne luftige forsikringer om at det vil skape trygghet og stabilitet i området ved å la den norske ambassaden ligge der den ligger? Jeg har stemt på KrF i alle stortingsvalg siden 1957 og kommer til å gjøre det i år også, men jeg gjør det med en følelse av at "partiet mitt" svikter  den eneste demokratiske stat i Midtøsten,  som strever med å overleve i et hav av muslimske naboland, som truer med «å kaste jødene på havet»

KrF er det eneste partiet på Stortinget som ellers står for de kristne, etiske kjerneverdier som mange i Norge bekjenner seg til. Det er det eneste parti med et program som har mulighet til å komme over sperregrensen på 4%, og til å komme inn på Stortinget. Toskedal  bidrar kanskje med sine uttalelser til at KrF vil holde seg godt under sperregrensen ved høstens valg, mens FRP styrker sin posisjon i forhold til de andre partiene, fordi det lover å flytte ambassaden. Da USA flyttet sin ambassade til Jerusalem i 2018, løftet ikke Hamas eller noen av de andre terrororganisasjonene en finger for å forhindre flyttingen, verken, før, under eller etter operasjonen.

Jeg har et lønnlig håp om at Kristelig folkeparti vil styrke sine sjanser til å få økt oppslutning om sin politikk og økt innflytelse i norsk politikk om partiet går inn for å flytte den norske ambassaden til Jerusalem. Ved å holde seg over sperregrensen kan KrF dessuten kanskje hindre et regjeringsskifte, som vil være en ulykke for landet. Å holde hva man har lovet pleier å gi politisk gevinst. Men det er mot alle odds  å tro at KrF greier å snu regjeringen i denne saken. Det er likevel et forsøk verdt,  som Kjell Ingolf Ropstad bør gå for,  for kanskje å bringe KrF over sperregrensen!

Hvis regjeringens flertall sier nei til KrFs forslag om å flytte ambassaden til Jerusalem, kan vi få en valgkamp som handler om den viktige symbolsaken som har vært annonsert av KrF i en mannsalder siden 1980. Flyttingen ville i tidligere tider ha tjent KrFs sak. Jeg håper at den fremdeles gjør det.

En hver troende vet at Jerusalem er jødenes udelte hovedstad uansett om den norske ambassaden blir flyttet i denne omgang eller ikke. To-statsløsningens død vil før eller senere avgjøre hvor den norske ambassaden kommer til å ligge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt