Ingeborg Julie Tjelle

1

Å lese at folk møter rasistiske holdninger hver dag sårer meg.

Jeg skammer meg over at jeg ikke har sagt ifra flere ganger

Publisert: 16. apr 2021

(Innlegget ble postet som en facebookpost 10.04.2021)


En 21 år gammel mann er nylig siktet etter at åtte personer ble skutt og drept på tre ulike spa-klinikker i Atlanta-området. Seks av dem hadde asiatisk opphav. Jeg er norsk og har norske røtter. Men jeg ble født i Asia, gikk i asiatisk barnehage og snakket et asiatisk språk på lik linje med norsk. Jeg kan aldri kalle meg japaner av etnisitet, men noe i meg har tilhørighet der. Å lese at noen møter disse holdningene daglig sårer meg.


Dette er et innlegg om rasisme og fremmedfrykt. Verden er absurd og jeg kan ikke være stille. Jeg har lært mye av å lytte til andre, og derfor vet jeg effekten av å dele hverandres historier.

Jeg er ikke en asiater. Jeg er ikke kineser. Jeg er ikke koreaner. Jeg er ikke vietnameser. Jeg er ikke thai. Jeg er ikke japaner.

Jeg er heller ikke amerikaner, der det har skjedd ting den siste tiden som får meg til å ryste. Jeg har i likhet med mange andre lest nyhetene om hatkriminalitet rettet mot amerikanere av asiatisk opphav den siste tiden. En 21 år gammel mann er nylig siktet etter at åtte personer ble skutt og drept på tre ulike spa-klinikker i Atlanta-området. Seks av dem hadde asiatisk opphav.

Jeg er norsk og har norske røtter. Men jeg ble født i Asia, gikk i asiatisk barnehage og snakket et asiatisk språk på lik linje med norsk. Jeg var 9 år da jeg kom til Norge og har derfor to hjemland.

Jeg har aldri i mitt liv tenkt at jeg som menneske er noe annerledes enn de jeg lekte med, spiste med og ble venner med som barn, bare fordi vi er fra forskjellige verdensdeler.
Hvorfor skulle de det?
Det hendte at vennene mine i korte øyeblikk pekte på øynene mine eller tok i det lyset håret mitt. Vi lignet ikke på hverandre. Kort tid etterpå fortsatte leken som før. Vi var barn sammen og mennesker sammen.

Å vokse opp slik jeg har gjort gjør meg til en TCK – third culture kid. Et begrep som brukes til å beskrive barn som vokser opp med bena festet i flere land og kulturer. En familiær kultur, en vertskultur og en blandet tredjekultur.

Japan formet meg. Det ser jeg på preferansene mine, valgene jeg tar og hvordan jeg tenker. Jeg kan aldri kalle meg japaner av etnisitet, men noe i meg har tilhørighet der. Dette kan jeg ikke endre på. Jeg kjenner fellesskap og tilhørighet også i andre asiatiske kulturer, fordi mange ting er likt.

Hvorfor kjenner jeg på en slik tilhørighet?

Fordi vi mennesker er så tilpassningsdyktige at det skal ikke mer til enn noen år i samme nabolag før man begynner å tenke likt og kjenne seg lik. Kultur er flytende.

Jeg har sett poster og lest kommentarer jeg skulle ønske var falske. Folk som skylder på en hel verdensdel for noe som foregår på mikrobiologisk nivå. Folk som skylder på naboen sin for et virus som vi alle har vært med å spre.

Men det verste er at jeg har ikke bare lest kommentarer på nett. Jeg har hørt folk slenge generaliserende og falske utsagn om asiatere. Jeg har opplevd nedlatende oppførsel mot denne gruppen bli normalisert. Folk har kommet til meg og spurt om man blir gul av å være i Japan, gjort narr av språket, maten og kulturen. «Det er jo bare morsomt, og du burde ikke bli såret for du er jo norsk».

Jeg har tidd stille.

Jeg skammer meg over at jeg ikke har sagt ifra flere ganger. Jeg vet at man kan gjøre stor forskjell med å si ifra en gang. Vi må tørre å si fra når noe går over streken, selv om det er ment som spøk.

Å skille mellom mennesker fordi man har ulik etnisitet og røtter er hat. Å heve en gruppe over en annen er hat. Å straffe uskyldige mennesker på bakgrunn av deres hudfarge er hat. Rasisme er hat.

Å lese at noen møter disse holdningene daglig sårer meg. Vi er alle verdensborgere. Noen av oss har vært på samme sted i generasjoner, andre har reist og flyttet verden rundt. Det skaper mangfoldige kulturer, men det gjør oss ikke noe annerledes likevel. Vi ligner ikke alltid på hverandre, men folk er vi for det. 

Stop rasism. Stop asian hate.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere