Verdidebatt

Det er en skam!

Det er fra barn, fulle folk og pensjonister man skal høre sannheten: Det er en skam at de nordiske land med kors i sine flagg ikke helhjertet støtter de politiske fraksjonene i Israel som har på sine program at Israel for alltid skal være en jødisk stat og ikke bare «et åpent og demokratisk samfunn», som kreti og preti fra hele Midtøsten kan slå seg ned i.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

San Remo-avtalen fra 1922 gir Israel en internasjonal bekreftelse på at jødene har samme rett til å ha et hjemland innenfor de tidligere britiske og franske mandatområdene, der Jordan, Libanon Syria og Irak ble opprettet i Mellomkrigstida, og som ingen i dag bestrider deres rett til.

Om ikke den norske stat med sine store ressurser lar jurister med et åpent sinn sette seg inn i sakens dokumenter, kunne man i hvert fall ha ventet at de kristne organisasjonene Norges kristne råd, Mellomkirkelig Råd eller Bispekollegiet ville ha gjort det. Saken hører også hjemme på deres bord. Nesten alle i disse rådene har hørt om Abraham, Isak og Jakop og Guds løfter til deres etterkommere, men fremstår lunkne i sitt forsvar av den jødiske stat.

Ulikt syn på denne saken er stridens kjerne i den politiske krisen som Israel nå står i, i første omgang, frem til 4. mai, om ca. 3 uker. Innen denne datoen må statsminister Netanyahu ha snekret sammen en koalisjonsregjering av sentrum/ høyrepartier. Lykkes han ikke, går stafettpinnen videre til en politisk leder på sentrum/venstresiden som kanskje er villig til å gå sammen med det arabiske partiet «The Joint list», der lederen, Ahmad Abbas, har på sitt program å eliminere den jødiske stat.

Denne interne strid kom nylig til uttrykk i The Jerusalem Post som er en israelsk avis som blir gitt ut daglig i fullformat (unntatt på lørdager), og kommer ut i et opplag hverdager på 50000, i et week.end opplag på 80000, internasjonalt på engelsk og fransk i et opplag på 40000. Den 42 år gamle sjefsredaktøren, Yaakov Katz, er en amerikanskfødt israelsk journalist med en liberal venstrepolitisk profil. Avisens globale opinionsdannende effekt er stor.

Selv om opplaget på langt nær er så stort som hos den venstrepolitiske hebraiske konkurrenten Haaretz, har The Jerusalem Post en mye større rekkevidde, i og med at leserkretsen består av politikere i inn og utland, utenlandske redaktører og journalister, og at avisens internasjonale utgave er distribuert over hele verden.

Jeg har lest den internasjonale utgaven siden Katz ble sjefsredaktør i 2016. Hans editorial i avisen den 8. april 2021 er et studium verdt: «Smotrich has not learned the lessons of the Holocaust». Den fanget min oppmerksomhet. Avisen kan sammenliknes med Aftenposten i Norge, som regnes som en konservativ og sekulær avis.

At Jerusalem Post var så sekulær i sin dekning av dagens regjeringskrise i Israel, var en overraskelse. På dagen for minnemarkeringen av Holocaust den 27. dag i måneden Nissan, den 8. april etter den gregorianske kalender, skrev lederen for Zionist-partiet, Betzalel Smotrich, i en twittermelding til Ahmad Tibi, lederen for det arabiske partiet «Joint List» i Knesset. Innholdet sjokkerte sjefsredaktøren i Jerusalem Post: "A true Muslim must know that the Land of Israel belongs to the people of Israel, and over time people like you who don't recognize that, will not remain here." Smotrich trosset første del av det politiske slagordet som sier: «Du skal ikke si alt som er sant, men det du sier skal være sant.» Han sa det som er sant, samtidig som det er politisk ukorrekt. Og han fikk så hatten passet av sjefsredaktøren for sitt «grove overtramp».

Det Betzalel Smotrich sa er i overensstemmelse med Bibelens tale om samme tema. Han er leder for høyrevingpartiet i Knesset som endog har folk med på laget som går mot LGBT-bevegelsen. Det likner litt på partiet De kristne i Norge. Det står for det lederne tror på. Sjefsredaktøren minnet den ytterliggående sionistlederen om at muslimer, kristne, drusere og alle andre ikke-jødiske borgere måtte behandles med en «extra measure of sensitivity» på grunn av jødenes egen historie. «Men så lenge de respekterer landets lover, måtte de bli å betrakte som «equals in all aspects of the Israeli experience. And that includes the right to express divergent opinions».

Smotrich hadde stilt spørsmålstegn ved om arabernes uttrykte mål om å utslette Israel, lå utenfor det akseptable når det gjaldt å sitte i en israelsk regjering. Statsminister Netanyahu ser ut til å ha som en opsjon å inkludere The Joint List i sine regjeringssonderinger. Redaktør Yaakov Katz skrev 6. april om det på lederplass: «Joint List MKs pledged on Tuesday to fight “apartheid,” “the occupation” and “racism”, while being sworn into the Knesset. It was unpleasant – and unprecedented». Til det svarte Smotrich at det var tillatt for alle arabiske israelere å forlate Israel på frivillig grunnlag, hvis det ble for vanskelig for dem å være borgere av en jødisk stat. «Take it or leave it!»

«Bezalel Smotrich skulle i stede for å gå ut med trusler mot dem som ikke deler hans ideologi om et Stor-Israel fra Aufrat til Middelhavet heller ha argumentert mot Joint Lists «ill-advised claims», mente sjefsredaktøren. Det er et lite mindretall av israelske jøder som deler Betzalel Smotrichs tro på et Stor-Israel. Statsminister Netanyahu kjemper utelukkende for at Eretz israel, det lovede land på vestsiden av elven Jordan, skal overleve som en jødisk stat i en fiendtlig arabisk verden.

Statsminister Netanyahus største tabbe vil være å ta med Joint List i sin regjering, slik redaktør Yaakov Katz argumenterer for. Bezalel Smotrichs parti vil ikke true Israels eksistens om de blir med i Netanyahus regjering. Bibelens løfter til jødene sier at staten skal være jødisk. Yaakov Katz må ha «glemt» Guds løfter til Abraham, Isak og Jakob, akkurat som medlemmene av organisasjonene i Norges kristne råd, Mellomkirkelig Råd og Bispekollegiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt