Verdidebatt

Kan brudd på en smittevern-regel svekke moralen?

Politiske kommentatorer er selvfølgelig i sin fulle rett til å spekulere i hva statsministerens beveggrunner kan ha vært, hvor tankene hennes har vært, eller hva konsekvensene kan bli, av Ernas rettsvillfarelse eller rettsuvitenhet, under selskapelighetene på Geilo. I skrivende stund er det sannsynlig at statsministeren kan ha begått et forskriftsbrudd, eller i alle fall ikke har hatt oversikt nok, over implikasjonene av egne råd, eller av egne bør- og kan regler/råd om smittevern.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

At denne hendelsen fremstår som høyst merkverdig, undres ingen over.  Men, at det er moralen vår vi bør være redd for blir svekket, slik jeg har forstått at Berit Aalborg mener, er jeg noe mer i tvil om. Aalborg skriver i Vårt Land 20ds. blant annet at «..en pågående politietterforskning kan få alvorligere konsekvenser for norsk korona-moral."

Det får vi da inderlig ikke håpe. I en strafferettslig sammenheng kan en person som ikke har skjønt at handlingen er ulovlig, få straffen nedsatt eller i beste fall slippe unna straff. Men, det er vel mindre trolig at vår statsminister  unngår en eller annen form for "straffe"-reaksjon fra myndighetenes side, for sine påviselig ulovlige atferd/handling. Det paradoksale er kanskje også, at hun kan ha brutt en bestemmelse i et av tidenes mest kompliserte nasjonale forskrift-verk (50 sider) - Et regelverk hun selv, og en rekke andre politikere, har vært med på å utforme, revidere og bestemme. Slik kan det altså gå,

Det jeg imidlertid stiller meg noe spørrende til er, om B Aalborg har rett i at statsministerens rettsuvitenhet (eller tankeløshet vil kanskje noen kunne si) skal kunne få som konsekvens, en svekket moral blant folk flest? At folk på sett og vis skal ha opplevd statsministerens rettsuvitenhet, nærmest som en unnskyldning, overfor seg selv, til å kunne "glemme å følge disse innviklede korona-forskriftene".

Selvfølgelig fremkaller statsministerens rettsuvitenhet i dette tilfellet en forståelig  indignasjon og oppgitthet. Hendelsen gir den vanlige mann og kvinne som har forsaket mye, og vært både årvåkne og lovlydige, en god grunn til å slå seg selv på brystet. Likevel er det å håpe at folk flest også tenker slik: Ja, ja – nå bør det vel snart gå opp for både politikere i Storting og regjering at vi velgere ser fram til et noe mer forenklet, og ikke minst et mer tillitsbasert regelverk. Det politiske mantra "Forenkling av lover og regler" har stått på den politiske dagsorden, mange, mange år før pandemien rammet oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt