Maria Kjellevik

1

Vi må gjøre noe med det moderne slaveriet

Verden må våkne, slaveri finnes fortsatt!

Publisert: 15. feb 2021

Ca. 40 millioner lider under det moderne slaveriet i dag, det skjer i alle land, også i Norge.  Realiteten er at det har aldri vært flere som lever i slaveri, blir utnyttet som arbeidskraft, eller utnyttet seksuelt mot deres vilje. «Det moderne slaveriet» fortsetter å vokse seg større, og hver dag får mennesker friheten sin tatt fra seg. Dette har vi et ansvar for å ta innover oss, og gjøre noe med.

De som tror slaveri ikke eksisterer lengre tar helt feil. Det er her fortsatt, det er i Norge. Nei, du legger nok ikke merke til det, det er det få som gjør. Vi som bor i et av verdens beste land skulle jo ikke tenke på det? Det skulle ikke vært et problem. Ikke vårt problem.

Menneskehandel kan virke som en liten sak, men det er mye mer utbredt enn som så. I verden i dag er det rundt 40 millioner mennesker som blir utsatt for menneskehandel, og dette med store mørketall. Ifølge FN er rundt 79% av ofrene kvinner og barn. Under menneskehandel kommer også prostitusjon, organhøsting, og tvangsarbeid ved bruk av vold, trusler eller tvang. Mennesker som kommer til et nytt land med håp om en bedre framtid tvinges til å selge seg selv, kroppen og verdigheten sin. Dette er seriøse brudd på menneskerettighetene og krenkelse av menneskeverdet. Mennesker som blir utsatt for dette blir behandlet som verdiløse gjenstander, som ikke har noe valg når det kommer til sin egen kropp og sine rettigheter.

Kampen mot det moderne slaveriet trenger at også vi er bevisste på og kan melde fra hvis det skjer i vårt nærmiljø, og at ungdom vil fronte et menneskesyn som aldri lar menneskers uendelige verdi bli tråkket ned på.

KrFU ønsker å støtte ulike organisasjoner som kjemper mot menneskehandel og andre former for moderne slaveri. Disse organisasjonene jobber med bevisstgjøring rundt temaet, bistår politiet med å oppdage menneskehandel, og hjelper ofrene å få god oppfølging i ettertid.

KrF har fått gjennom en handlingsplan i Regjeringen mot menneskehandel som gjør at politiavdelinger i hvert politidistrikt har stillinger som kan jobbe med å stanse menneskehandel, i tillegg til å sikre god beskyttelse og oppfølgning av de som utsettes for det. Dette er viktig for at mennesker, spesielt de som har vær tidligere ofre for menneskehandel, skal føle seg trygge.

Det er fortsatt mye jobb som må gjøres. Mange har blitt reddet, men det er flere der ute. Flere som fortjener en staff. Flere som har et rop om hjelp, om aldri så lite. Jeg mener vi må slutte å leke publikum, slutte å bare se på. Vi må gjøre noe med det.


Maria Kjellevik

Lokallagsleder Vindafjord KrFU

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere