Torgeir Tønnesen

76

Kan President Biden fylle opp tomme kontoer til 40 millioner amerikanere?

USA har nå våknet opp med at Trump er ute av syne, og snart ute av hjertet til oss alle. Kan President Joe Biden nå ta bort frustrasjonen og fortvilelsen til 40 millioner amerikanere - som ikke har nok næringsrik mat, penger til å betale bolig med - og som lider av depresjoner i større og mindre grad?

Publisert: 9. feb 2021

Hva slags mulighet har President Biden til å få med kongressen til å fordele goder og penger i USA? For det er nemlig fordeling det er snakk om; Fordeling av penger, goder, verdier. Hadde Marx rett?

Akkurat samme problemstilling som Norge

Her i landet snakker vi om at vi har verdens «mest og best» fordelte rikdom, - noe som kan diskuteres- alt kan nemlig ikke måles i penger. 

Forskjellene mellom folk - og lagdelingen i Norge er større enn den har vært noen gang. Den kan ikke sammenlignes med verken 60-70-80 eller 1990 tallet. De siste tiårene har det nemlig gått en vei både i Norge og i USA og i Europa: De rike har blitt flere og superrike – de fattige har blitt fattigere. Våre foreldre som bygde hus på 1960 tallet klarte seg godt med en inntekt. De hadde hytte og båt, og de reiste på ferie til Sverige hver sommer. Hvem klarer det i dag? Kan Biden forandre dette?

Det postindustrielle fenomenet; Middelklassen blir også fattigere.

Det nye i politikken og økonomiene i verden idag, er ikke lenger en todeling av de økonomiske klassene, men en tredeling. Middelklassen, den største klassen, som før levde ubekymret, får ikke lenger endene til å møtes. Skatter og utgifter øker mer enn kjøpekraft. Kravene til yrkesmestring øker, og krav til innsats på jobben.

Barna til middelklassen klarer ikke lenger å skaffe seg lån og bolig. De må ha hjelp av foreldrene. De frykter også å sette barn til denne skumle verden. Å fostre opp et eneste barn koster 100.000 i året, og en liten familie er oftest avhengig av bil og deltagelse i kostbare idretts og fritidssysler. Sosialt press krever mer og mer av oss alle. Samfunnet er blitt mer konformt.

Alt blir i realiteten dyrere og pensjonen minker i verdi.

Inflasjonen,-  prisstigningen, som myndighetene i mange land sier ligger på 2-3%, er i virkeligheten mye større i mange land, hevder mange økonomer. Boligpriser og avgiftsøkninger, nye skatter, tas nemlig ikke med i regnemetodene som beregner inflasjon. Bare hovedsakelig varehandel av det nødvendige slaget er med i statistikkene. 

Virkeligheten blir da, at det er blitt dyrere å leve. Er det kanskje dette "elitene" i mange land har forstått? – og at det er derfor de setter opp sine egne lønninger, honorarer, pensjoner og fallskjermer? Eliten kan nemlig suse ubekymret i sine Teslaer forbi bomstasjonene med sine millioninntekter. 

De enser ikke engang på bomregningene, og strømregningene sine, hvor de sitter på sine luksushytter og koser seg, etter å ha svidd av 4000 kroner i alpinbakken.

Rentene holdes lave – er det lurt?

Den globale verden er nå slik innrettet at ingen land tør å sette opp sine renter i frykt for å stoppe handelen, eller svekke sin konkurransedyktighet. Dermed forsetter boligprisene å øke. Hva kan Biden gjøre?

Gullbeholdningene i mange land er solgt ut.

Norge solgte ut sin gullbeholdning i 2004, hele 33.5 tonn med gullbarrer, som hadde vært oppbevart i hvelvet til Norges bank siden 2. Verdenskrig. Gullet ble solgt for skarve 3 milliarder, og hadde idag hatt en verdi på mellom 30-40 milliarder ifølge nrk.no. Det var da Kjell Magne Bondevik var Statsminister i Norge, at dette skjedde. 

Mange andre land i Europa og USA gjorde det samme. Dette innebærer at om det kommer en alvorlig økonomiske krise eller krakk i verden, så blir det vanskelig å opprette et nødsystem verdsatt i gull eller sølv, slik man historisk sett har gjort i tidligere kriser. 

Bitcoin neste? 

Er det derfor mange investorer og småsparere nå ser etter kryptovaluta og Bitcoin? Hva kan Biden gjøre med det i så fall?

Børsene i verden er blitt liberalisert og frigjort fra politisk innvirkning. 

80-90% av USA sin kapitalbeholdning og formue sitter nå i hendene på 100-200 superrike mennesker , slike som Elon Musk og Bill gates. Nettverkene og aktivitetene deres er globale og ingen kjenner rekkevidden og grensene deres for hva de egentlig eier og driver av forretning og næringsvirksomhet.

Hva kan Biden gjøre?

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere