Verdidebatt

Bidrar DU til gode debatter i sosiale medier - eller bidrar du med edder og galle noe som bidrar til å ødelegge demokratiet vårt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er det PST skriver om hva som møter dem i sin trusselvurdering for 2021: «Trusler mot myndighetspersoner og politikere er en trussel mot demokratiet.Hatefulle ytringer mot myndighetspersoner og politikere vil vedvare i 2021. Den store mengden av sjikane, personlig uthenging og trusler mot enkeltpersoner, særlig på sosiale medier, kan innebære store negative belastninger for nåværende og kommende politikere. I ytterste konsekvens kan dette føre til at enkelte avstår fra å være politisk aktive, at de passiviseres eller påvirkes til å ta beslutninger de ellers ikke ville tatt. Dette er en trussel mot demokratiet. Demokratiets grunnpilar er engasjement og deltakelse fra borgere samt tillit mellom ulike befolkningsgrupper og tillit til myndighetene.»

Når vi ytrer oss i det offentlige rom, tenker du da igjennom hva du skriver? eller er det ikke så nøye så lenge du får tømt deg med sinne og frustrasjon?

Kommentarfeltene i sosiale medier spyr ut edder og galle enten det var statsministerens gratulasjon til muslimene for at de feirer Eid  eller det er bompenge politikere som blir skjelt ut på det groveste. I grove tilfeller blir barn av politikere sjikanert, og politikere som må leve med voldsalarm og trusler grunnet sine politiske synspunkter.

Våre ord har makt, de kan enten brukes som bygge klosser til å bygge broer, eller til å spre frykt, og hat. Det er lite som kan bygge så mye opp som gode ord, og det er lite som kan rive ned så mye som vonde ord. Kritiske ord kan såre, og kjærlige ord kan oppmuntre. Ord kan skille i fiendskap eller forene oss i vennskap. Ord kan både rive ned og bygge murer. Ord kan berike og forbanne. Av og til kan fraværet av ord være det beste, det sies «tale er sølv, men taushet er gull». Når munnen er lukket, forsnakker man seg ikke, Ett ord i tide er bedre enn ti i utider.

Ordene vi velger i vår muntlige og skriftlige kommunikasjon har betydning. Valg av ord er med på å påvirke den politiske dagsordenen, til kaos eller orden. Ordene vi bruker kan endre alt. Ord uttrykt i det offentlige rom kan være som små doser av gift som over tid, gjør stor skade i et demokratisk samfunn. Som mennesker er vi hele tiden utsatt for ordets makt som påvirker oss i den ene eller andre retningen. Vi opplever virkeligheten gjennom ordene.  Ordene vi velger, er avgjørende for hvordan vi tolker hverandre og situasjonen vi befinner oss i. Ord kan inspirere frem en mester og ord kan drepe.

Tanker og ideer blir spredt verden rundt i løpet av noen hundredels sekunder ved ett tastetrykk. Vi ser i dag en fremvekst av hatefulle ytringer i samfunnet, som bidrar til å holde liv i fordommer. Dette bidrar til å frata mennesker verdighet og som bidrar til å skape frykt både hos opinionen, sist, men ikke minst de grupper som rammes. Mine og dine ord bidrar enten til en sterkere polarisering av debatten eller en oppmykning av den. Når våre ytringer er hatefulle har de ikke bare alvorlige skadevirkninger for den enkelte som rammes, de har også skadevirkninger på samfunnet i særdeleshet og i verstefall true demokratiet.

Så la oss velge våre ord med varsomhet og omtanke.

Glenn Hole, Ph.D

Ledelsesfilosof

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt