Verdidebatt

Aps luftige byks

Jeg leste torsdag kveld med interesse, men også med stor undring, de store oppslag i Vårt Lands fredagsavis om siste meningsmåling opptatt for avisen. Høyre gikk fram 3,8 prosentpoeng til 25,6, mens Arbeiderpartiet går fram 2,8 og landet på 24,2. Det siste fikk store oppslag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Feilprosent er oppgitt til mellom 0,9 og 3,2. Dermed er Aps fremgang antagelig innenfor feilmarginen.

Men økningen må ha inspirert politisk redaktør til å vie dette svært stor oppmerksomhet, kanskje noe hun har håpet og ventet på. Hun henter med stor iver fram 8-10 ulike forhold som kan være grunn til oppgangen. Ja, sannsynlige grunner. Ikke synes jeg Støre gjør noen dårlig jobb, selv om han hadde noen uheldige uttalelser i forbindelse med kvinnene som trekker seg fra Stortinget.

Nå skal det nevnes at midt i de store oppslagene om at Ap bykser fram, heter det «Skal vi tro den ferske målingen …» Det skal man nok, men i meningsmålingenes verden må man tro innenfor feilmarginene. Målingene er ikke presise på tiendedelen, det gir de seg ikke ut for å være.

Jeg tenkte det kunne være interessant å kommentere kjempeoppslagene, men holdt igjen, kan jo vente til neste måling om én måned for å se om den bekrefter januar-målingen. Men det behøvde jeg ikke.

For samme kveld så jeg på nettet en måling utført for Dagbladet. Viste også den byks opp for Ap? Nei, partiet står omtrent stille, går ikke opp, men tvert imot ned 0,7 prosentpoeng. Og snipp, snapp, snute var Ap-bykset over. Høyre derimot går også på denne målingen kraftig opp, med 6,5 prosentpoeng til 25,5, mens VL-målingen hadde  3,8 opp.

Nå må man ha i mente at målingene kan være tatt opp på litt ulike tidspunkt, men i en tid uten dramatiske store hendelser i det politiske liv, tror jeg ikke at tallene for Ap kan være riktige for begge målingene. Og det er det ikke noe å kritisere målingsinstituttene for, bare man tar forbehold om feilmarginene. Men det synes jeg ikke Vårt Land og andre aviser gjør godt nok.

Dette sier det jeg flere ganger har påpekt om målingene, de må leses over tid skal man gi leserne et riktig bilde. Og det er det viktig at avisene gjør både for egen troverdighets skyld og for lesernes skyld. Ellers så jeg nylig en måling der over 3300 var spurt, og ikke bare ca. tusen som vanlig.  Jeg vil anta den er mer riktig. KrF-ere gledet seg sikkert over at KrF fikk 4,7 prosent.

La meg også nevne resultatet for Venstre i VLs måling. Venstre går tilbake, ned med 1,5 prosentpoeng til 1,6. Partiet er halvert. Og så står det «Venstres nedtur er i målingen statistisk sikker.»  Men også Venstre er da underlagt ikke bare forgjengelighetens natur, men også livet med feilmarginer å ta hensyn til? På målingen for Dagbladet kommer Venstre på 2,5. Ikke mye, men det utgjør jo flere titusen stemmer mer enn på Vårt Lands måling. Hvem tror at partiet er halvert på én måned? Neppe noe, ikke en gang partiets motstandere. Moralen er: Ta tydelig hensyn til feilmarginene for egen og andres skyld!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt