Bjarne Bjelland

93

Vaksinasjonen av palestinerne. Er dette Israels ansvar?

Israels innsats på vaksinering, medisinsk teknologi og livreddende intelligens drar verdens nasjoner nytte av i helsesektoren. Hvem står først i køen av hjelpere når det skjer katastrofer rundt i verden? «Ingen andre land i historien har bidratt så mye til menneskeheten på sine første 70 år som uavhengig stat.» (Alan Dershowitz)

Publisert: 26. jan 2021

Vaksinasjon mot covid 19 er nå de nyheter som treffer oss mest i media. Israel er det landet i verden som er kommet lengst i verden med vaksinasjonen av egne innbyggere, men mange mener at Israel også burde vaksinere palestinerne som bor i de områdene hvor det er de palestinske selvstyremyndighetene som styrer. Denne kritikken har kommet fra flere statsledere og  ledere innen hjelpeorganisasjoner i vårt eget land.

Palestinske selvstyremyndigheter er ansvarlig for vaksinering av egne borgere. Om to måneder starter vaksineringen etter at myndighetene inne i disse områdene også har tatt ansvar for egne innbyggere. Helsedepartementet har undertegnet kontrakt med fire selskap for vaksine som vil ankomme om to måneder, sier statsminister Mohammad Shtayyeh. PA har inngått avtale med Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson og produsenten av russiske Sputnik V.

Etter Oslo avtalen for 25 år siden har PA hatt helseansvaret (inkludert vaksineansvaret) for palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen. Dette er en juridisk bindende avtale. Palestinerne har heller ikke gjort noe utspill eller forsøkt å samarbeide med Israel om å skaffe seg samme vaksine.

Israel vaksinerer alle sine egne borgere, også de araberne som er statsborgere der. Israel gjør ingen forskjell på hverken jøde eller araber.

Det må være høyst betimelig å etterlyse flere fakta i mye av det som skrives om vaksineringen av palestinerne og det som er sannhet og løgn i denne saken. Når det gjelder Israel er det viktig at det stilles de samme krav til krav til sannheten fra statsledere og media om dette landet som overfor andre land.


3 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere