Verdidebatt

Takk for at dere snur verden på hodet, barn!

Alle dager er en mulighet for å ta menneskeligheten vår mer i eie. Tørre å heve stemmen når barnet blir satt i skyggen og forlatt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går hadde eldstemann besøk. De lekte  med julekrybba. Da jeg skulle sette den tilbake i dag hadde Jesusbarnet havnet i mørket i andre etasje. De vise menn sto med ryggen til. Josef og Maria sto nede alene, og isbjørnen som også er med i fortellingen her hos oss var kommet helt ut på siden. For en god påminnelse å få!

Det er så lett å glemme og gjemme unna barnet og barna. Det er så mange å huske på. Vi glemmer fordi vi voksne har glemt og gjemt unna barnet i oss. Vi husker i liten grad hvordan det var å være liten og redd, utrygg og usikker i verden. De fleste av oss har opplevd det en eller annen gang. I større og mindre grad. Og vi gjemmer unna de krevende og vonde følelsene, og mister kontakt med det sterkeste båndet vi har for å være sammen og bygge en tryggere verden. Menneskeligheten vår.

Jesus sa «bli som barn». Selv om jeg kan streve med julefortellingen på mange plan tror jeg han hadde helt rett i akkurat det. Gud brukte jula til å minne oss om at vi må huske på hvordan det er å være barn og ta den menneskeligheten vi alle bærer i oss på alvor.

Når mennesker er på flukt og vi ikke tar imot og åpner dørene, flykter vi fra et barn som trenger mat, vann, trygge dager. Vi rømmer også fra barnet i oss og menneskeligheten vår. Alle dager er en mulighet for å ta menneskeligheten vår mer i eie. Bli mer menneske. Tørre å heve stemmen når barnet blir satt i skyggen og forlatt.

Barn trenger at vi håper og har omsorg for dem helt konkret. Det er sånn de  bærer håpet og omsorgen videre til neste generasjon. Om vi svikter nå, svikter vi også fremtiden. Og vi kommer til å svike barn. Det har vi alltid gjort, men det er ingen grunn til å ikke prøve på nytt og på nytt å flytte barnet inn i lyset, si velkommen inn hit. Vi vil gjøre det vi kan for at du skal få kjenne trygghet i livet, kunne puste uten at hjertet slår dobbel takt gjennom dagen, få leke uten å frykte hva som kommer i morgen.

Takk for at dere snur verden på hodet, barn! Dere minner oss på vårt eget mørke og vår mulighet til å skape håp. Jeg håper vi tør å ta dere inn i varmen!


Innlegget ble først publisert på Facebook 21.12.2020

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt