Daniel Krussand

Pensionist
37

Hvorfor avstår ikke flere ungdommer fra alkohol?

Marte Haugstad Eiane stiller samme spørsmål i et innlegg på VD, men har byttet «ungdommer» med «kristne». Selv kunne jeg tenke meg å sette inn flere grupper, «stortingsrepresentanter», «humanetikere» eller «arbeiderpartifolk». Disse tre gruppene er vel i snitt mindre måteholdne enn «kristne»?

Publisert: 18. des 2020

Marte Haugstad Eiane siterer en alarmerende rapport om ungdomsfyll og misbruk av alkohol, sitat:

  • «- 50 000 – 150 000 barn har foreldre med risikofylt alkoholkonsum og 90 000 barn har foreldre med alkoholbrukslidelseDisse barna er betydelig mer utsatt for vold, seksuelle overgrep, mishandling og omsorgssvikt, og de har høyere sannsynlighet for å få egne rusproblemer og psykiske lidelser.1
  • - 10 prosent av 12-18-åringer sier at de gruer seg til jul. Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer oppgis som hovedårsakene.2
  • - Mellom en fjerdedel og halvparten av voldstilfellene i hjemmet er knyttet til alkoholbruk.». Sitat slutt.
Ja, dette er alarmerende, men er det ikke disse 150.000 barnas foreldre som må skjerpe seg?   Det moderne samfunnet har kastet de fleste «kristne dyder» på båten, alkohol er (u)kultur, enhver gjør som de vil, synd er avskaffet!  
Kristne som gruppe har både avholdsfolk og måteholdsfolk, i sum er nok kristne langt bedre forbilder for ungdommen enn andre grupper.  Hvorfor vil da Marte Haugstad Eiane gi «kristne» dårlig samvittighet og ansvar for elendigheten?   Om folk flest ikke tror det finnes en oppstanden Kristus, vil da vi med kristen-navn endre ungdommers levemåte?  Det er nemlig slik at både unge og gamle får det livet de velger ut i fra de aktivitetene de elsker, og da må enhver stå ansvarlig for det.

Når alkoholen skader så enormt, hvorfor er det ikke forbud, hvorfor tillater Stortinget folk å drikke?  
Nei, forbud er sjelden en god løsning.  Gudsfrykt, derimot, er alltid en god løsning.  Får Jesus frigjort oss, da tar vi gode og sunne valg, og da er Paulus en god rådgiver.
«Når dere er døde med Kristus fra verdens barnelærdom, hvordan kan dere da - som om dere fortsatt levde i verden - la dem legge slike bud på dere: Ta ikke! Smak ikke! Rør ikke! Dette er bare menneskers bud og lærdommer. For disse tingene er bestemt til å bli brukt og fortært.»
‭‭Kolosserne‬ ‭2:20-22‬ ‭

Bibelen advarer mot misbruk, men sier ikke at det å nyte vin eller sprit er synd.  (En dram til ribba).
Vi skal ikke føre noen til fall og vi skal være gode eksempler.  En ungdomsleder bør absolutt være avholdene.  

Men mener virkelig Marte Haugstad Eiane at alle kristne skal (bør) være avholdsfolk, at å nyte alkohol er synd?  

At ungdom og skoleelever drikker daglig eller ukentlig og i store mengder er et stort problem. Dette er nettopp blitt belyst i NRK TV og i Dagsrevyen, ei jente fortalte at hun hadde drukket en liter sprit daglig over lang tid og at mange i skolen drakk mye.  Hvor er foreldrene, hvor er lærerene og helsesøster?  

Problemet i Norge er avkristning, mye dårlig moral og selvsagt «flatfyll».  I Frankrike drikker de litt vin til maten hver dag, det er kultur og de misbruker sjelden alkohol. Norsk drikkekultur er lite sympatisk.

Totalavhold er et godt valg!  Mange er skadet for livet av spriten!  All ære til avholdsfolk.  Evangeliesenteret vet dette og den som er blitt alkoholiker har ikke lenger noe valg, totalavhold er eneste mulighet.

Men å si at flere kristne bør avstå fra alkohol blir feil når den gruppen allerede har det sunneste synet på alkohol.  
Innfør heller på ny kristen tro i Norge, - hva med morgenbønn i Stortinget hver virke-dag?

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere