Verdidebatt

Hvorfor ville Lot overgi sine døtre til de syndige menn i Sodoma?

Mange synes det er rart at Lot ville overgi sine døtre til de syndige menn i Sodoma, da mobben banket på døren og ville ha uren omgang med gjestene til Lot, to menn, som var Guds engler. Men hele historien peker på Jesu gjenkomst, den neste store biblistiske begivenhet i nåtid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De to englene hadde kommet til byen Sodoma - for å utfri Lot fra dommen som Gud hadde bestemt. Byen skulle ødelegges av ild og svovel fra himmelen. (1 Mos 18,13 - Gud hadde orientert Abraham om dette)

Abraham, Lots onkel, visste altså at Lot bodde i byen, og Abraham bad derfor Gud om å spare byen, så ikke Lot ble drept. Gud svarte kun på den ene bønnen - å redde Lot. Gud kunne ikke spare byen, for det var ingen rettferdige/troende igjen, bare synd og syndere. Dom var fast besluttet.

Lot var en troende mann. (2 Peter 2,7)

«7 og (Gud) fridde ut den rettferdige Lot, som plagedes ved de ugudeliges skamløse ferd  8 - for den rettferdige (Lot) som bodde blandt dem, led dag for dag pine i sin rettferdige sjel ved de lovløse gjerninger han så og hørte»

Da Lot inviterte de to englene, som han hadde kommet i snakk med ved byporten, til sitt hjem, - så skjønte han knapt at dette var engler. Hvorfor han inviterte dem, sies ikke klart.

Da de alle hadde kommet i hus hos Lot, kom byens syndige gjeng av seksualforbrytere og omringet huset. De banket på døren til Lot, og krevde å få de to fremmede mennene utlevert, slik at de kunne ha seksuell omgang med dem.

For å forsvare gjestene sine, så gikk Lot ut til synderne og tilbød dem å ligge med sine to døtre, som var jomfruer. Hvorfor Lot gjorde dette, virker ulogisk for mange. Hvorfor tilbød han ikke seg selv, i stedet for døtrene?

Lot var nemlig en troende Gudsmann som hatet å bo i Sodoma. Han hatet synden der. Han led i sin sjel ble det sagt. Noen teologer mener likevel at Lot var en verdslig type kristen, og at det var derfor at Sodoma tiltrakk han. Byen hadde sikkert mye underholdning og sirkus å tilby.

Jeg vil ikke uttale meg om Lot var en verdslig, halv-frafallen mann. Men når han tilbød døtrene sine, så gjorde han antagelig en genistrek, – en visdom fra Gud. For det første visste Lot at mennene antagelig ikke var interessert i kvinner, – siden det var mennene, englene de var ute etter.

Lot må ha visst at mennene ville bli provosert av Lots tilbud, og ta det som en grov sarkastisk fornærmelse. Lot forventet aggresjon.

Og akkurat det var det som skjedde. Mennene gikk løs på Lot, og ville ha omgang med ham. Da kom de to englene ham til unnsetning, og de slo flokken med blindhet. Flokken besto av både "gamle og unge", - noe som forteller hvor skammelig stor synden var i Sodoma.

Her er altså visdommen: Når Lot tilbød synderne sine døtre, så mente han det ikke, men han ville ofre seg selv, i stedet for døtrene, og slik redde døtrene og englegjestene sine. Lots manøver hadde altså reddet dem alle.

Lot blir likevel voldtatt.

Siden ble Lot reddet fra Sodomaog byen ble ødelagt av ild og svovel, som Gud hadde sagt. Lots hustru derimot - brøt budet fra Gud - om ikke å se seg tilbake, og ble til en saltstøtte. Hun var klart en verdslig person. Lot hadde giftet seg med feil kvinne. Det ser vi senere i v. 36, da hans egne døtre skjenket og voldtok sin egen far, for å få barn med Lot. Lots hustru gjorde også sterkt inntrykk på Jesus. Jesus advarte senere om denne hendelsen og sa «Kom Lots hustru i hu» :

Konteksten her er enten bortrykkelsen eller Jesu 2.komme i Lukas 17,31-32:

31 På den dag må den som er på taket, og har sine ting i huset, ikke stige ned for å hente dem, og heller ikke den som er ute på marken, vende tilbake til sitt hjem. 32 Kom Lots hustru i hu! 33 Den som søker å frelse sitt liv, skal miste det, og den som mister det, skal berge det.

Jesus sa også - at som i Noas dager og i Sodomas dager, slik skal det være, når han kommer igjen. (Matt 24.37) Om dette er bortrykkelsen eller Jesu 2. gjenkomst etter antikrist, - det er noe jeg ikke går inn på her og nå.

Uansett 1. eller 2. gjenkomst er det tydelig at det er trengselstid, frafallstid og en meget syndig verden han kommer tilbake til. "To kvinner skal male på samme kvern – den ene bli tatt (med) –den andre latt tilbake".

Jesus snakker altså om menneskesønnens gjenkomst – som når "lynet går ut fra øst til vest". Det er ingen vekkelser noe sted i verden i denne perioden. Visdommen blir derfor:

Jesus kan komme når som helst. Alle tegn og vilkår er oppfylt.

Lots videre skjebne er omdiskutert. Vi hører ikke mer om Lot etter at han ble voldtatt av sine døtre. De fikk hver sitt barn med lot , Ammon og Moab, som ble til to store folk som forfulgte og plaget Israel.

Likevel fikk Rut, som var av Moabitt, barn med Israelitten Boas, hans navn var Obed. Obed fikk Isai og Isak fikk David. Moabitten Rut var altså i Jesu stamtavle. Gud visste derfor på forhånd om både Sodoma og om at Lot ville bli voldtatt, - som førte til at Rut kunne bli født.

Lot kan ha oppdratt sin døtre feil: Lot bodde i en hule til sin død, i frykt for sine fiender, står det. Det kan tolkes som noe som er utenfor Guds vilje. Han tok ikke ansvar, men kunne virke feig. Som far burde Lot tatt kontakt med Abraham igjen, eller sørget for å skaffe menn til sine døtre. Vi vet ikke om Lot er i himmelen eller ikke. Det kommer an på Lots forhold Gud, i hans siste dager.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt