Torry Unsgaard

12

Kontantstøtten igjen

Unge Høyres nestleder anbefaler høyresiden å skrote kontantstøtten.

Publisert: 10. des 2020

Unge Høyres nestleder anbefaler høyresiden å skrote kontantstøtten, som han kaller «den gammeldagse, sløsete ordningen». I et innlegg på verdidebatt beskriver han kontantstøtten som en ordning der man «betaler folk til å ikke delta i samfunnet» og kaller det «pengene man kaster etter folk».

Dette stemmer da slett ikke. Å passe en ettåring er en viktig og krevende jobb. Dersom en kommunal barnehage skal gjøre jobben kostet det 237 510 kroner/år, hvorav over 80 prosent ble dekket over offentlige budsjetter, ifølge Telemarkforsknings utredning fra 2014.  Dersom man i stedet velger en privat ordning med kontantstøtte, kostet det 82.500. Etter dagens kostnader vil en privat løsning med kontantstøtte innebære ca tredjeparten av prisen.

Siden pass av ettåringer er en så viktig jobb, er det ikke penger som er det viktigste, men kvalitet. Foreldrene er de nærmeste til å vurdere hva som er best for sin ettåring. Når mange foreldre velger kontantstøtte, er begrunnelsen at dette er best for deres barn. En brå overgang fra egenpass til heldags barnehage, kan være tøff for mange ettåringer. Forskning viser at de utsettes for betydelig stress, og vi vet foreløpig lite om de langsiktige helsemessige virkningene av dette.

Ordningen med kontantstøtte har nå fungert i over 20 år, med skiftende regjeringer, både rødgrønne og blå. Ordningen gir betydelige besparelser på offentlige budsjetter, og mange foreldre mener at det er til deres barns beste.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere