Verdidebatt

Hvorfor jeg tror at Trump vinner valget i 2020

Trump har holdt mange av sine valgløfter, som handelskrig mot Kina, forsterket barriere, antikrig-politikk osv. Mange ser ham også som garantist for lov og orden. Men kan arbeidsledigheten felle ham? Det blir et spennende valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Valget i USA nærmer seg med stormskritt. Natt til onsdag norsk tid er valgdagen, men det er ikke sikkert at vi får vite svaret allerede da, siden veldig mange har stemt via post denne gangen.

Mainstream-mediene har på forutsigbart vis hevdet at Trump denne gangen kommer til å tape og seieren går til Biden. De baserer dette på meningsmålinger utført av diverse spørrebyrå.

Men disse tok feil i 2016 da Trump stillte mot Hillary Clinton. Forhåndsmålingene gav Hillary i snitt 3,2 prosents margin, men vi vet hvem som vant likevel. Biden har i følge en gjennomsnittsberegning av ti målinger, 7,4 prosents margin for å vinne (1). Men det er flere men her.

Én årsak til at de fleste bommet i 2016, var at Trump motiverte nye velgere til å stemme, mens målingene som oftest kun gjøres blant registrerte velgere eller sannsynlige velgere. Dette førte til at mange av Trumps velgere ikke ble fanget opp i forkant.

Nå er denne gruppen blant de registrerte velgerne – og dermed fanges de opp av målingene. I tillegg har firmaene som gjennomfører målingene justert sammensetningen av respondentene, skriver VG (2).

Spørrebyrået Trafalgar Group skillte seg ut i 2016, da de faktisk fikk rett i spådommen om at Trump kom til å vinne. Og de tipper at han vinner denne gangen også. Trafalgar Group sin metodikk er blitt kritisert av konkurrentene, men i et intervju forteller Robert Cahaly i The Trafalgar Group hvorfor de mener at deres metodikk er mer treffsikker.

– Vi gir større anonymitet. Jo mer anonym en person er, jo mer ærlig er personen. Den absolutt verste måten å intervjue noen på, er en levende samtale hvor en levende person spør om de støtter Trump. Du kan tenke på minst noen få bekjente som ikke vil dele med noen at de stemmer Trump, sier Cahaly til CNN.

Og her kommer vi inn på et viktig poeng, nemlig at det er politisk tabu å si at man skal stemme på Trump. Og sier man dette i et telefonintervju, som i teorien kan være useriøst og foretatt av personer med skumle motiver, kan man være redd for å bli satt i hatkorn med en angivelig «rasist», «fascist» og «kvinnehater». Og det vil man jo ikke. Det finnes nok av eksempler på folk som har mistet jobben sin eller opplevd å bli angrepet psykisk og fysisk for å støtte Trump.

Den kjente filmskaperen Michael Moore, som overhodet ikke er noen Trump-tilhenger, uttalte i et intervju at folk ikke burde stole på meningsmålingene, siden Trump-velgere som blir ringt er svært mistenksomme ovenfor «deep state» og derfor ikke utgir reell informasjon.

«Uansett hva de sier at Biden leder med, kutt marginen i det halve og du er innenfor feilmarginen på fire prosent. Så jevnt er dette», uttaler Moore, som forøvrig også tippet rett på Trump-seier i 2016 (3).

USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen sier til NTB (4), at Trump har holdt løftene sine.

USAs utenrikspolitikk og handelspolitikk har blitt kraftig endret. Innvandringspolitikken har også blitt mye strengere, helt i tråd med Trumps løfter og egne oppfatninger som har blitt delt helt siden 80-tallet. Dette er løsninger som er uortodokse innenfor republikanernes rekker.

Trump har satt opp nye tollmurer og reforhandlet handelsavtaler, blant annet med Canada og Mexico. Han har gått til handelskrig mot Kina.

I motsetning til sine forgjengere har ikke Trump bidratt til å starte nye kriger eller store væpnede konflikter.

– Det er en oppside ved Trump, han vil ikke ha krig, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Muren mot Mexico er påbegynt, men så langt er det i hovedsak snakk om å bygge en større barriere der det har stått lavere barrierer fra før.

Trumps skattereform i 2017 regnes også som en viktig seier. Den innebar skattekutt både for bedrifter og personer.

Det kan også nevnes at valgkamp-møtene og mobiliseringen for de to presidentkandidatene står i sterk kontrast til hverandre. Trump samler tusener på tusener av entusiastiske tilhengere, men Biden får knapt oppmøte på sine samlinger. Trump har en personlighet og måte å være på, som splitter, siden folk enten elsker eller hater ham. Også mange av de som stemmer på ham, liker ham overhodet ikke som person, men de ser at han leverer på flere av sine valgløfter.

Og de ser på ham som et vern mot sosialisme, et begrep mange amerikanere nok har et svært feilaktig bilde av riktignok. Selv ikke demokratiske politikere på ytterste venstreskanse kan saklig sett defineres som noe annet enn sosialdemokrater, som er for en blandingsøkonomi lik den vi har i Norge. Men poenget er at i et så multikulturellt og ellers splittet samfunn som USA, er det mange som er lite interessert i å betale mer over skatteseddelen for sin neste.

Mange ser også på Trump som et vern mot identitetspolitikk som splitter sterkt det amerikanske samfunnet. Identitetspolitikk som legger skyld på hvite amerikanere for det som visstnok skal være «systemisk rasisme». Mange amerikanere liker overhodet ikke marxistiske BLM sitt mål om at hvite skal straffes for sine forfedres synder. Rundt en tredjedel av amerikanerne liker ikke BLM (5). BLM er også en organisasjon med flere lederskikkelser som har oppmuntret til vold for at de skal få igjennom sine mål. I juni uttalte leder for Black Lives Matter i New York, Hawk Newsome at hvis «dette landet ikke gir oss hva vi vil, så vil vi brenne ned systemet og erstatte det. Jeg kan snakke figurativt og jeg kan snakke bokstavelig. Det kan tolkes på flere måter», sa han (6). Andre BLM-ledere har kommet med lignende rystende uttalelser.

Man kan nok tenke seg at en del som tidligere har stemt på Demokratene, nå stemmer annerledes. Trakkaseringen, hærverket og volden utført de siste månedene av BLM og Antifa i flere byer, har nok gjort at mange stemmer på den kandidaten de er overbevist skal sikre innbyggernes trygghet. Også blant dem som tradisjonelt har stemt demokratisk. Trump blir derfor ansett som lov-og-orden-kandidaten fordi han har tatt klar avstand fra det som har skjedd, og står på politiets side. På samme tid har demokratiske politikere som Alexandra Ocasio-Cortez og Kamala Harris i beste fall har vært tvetydig angående denne formen å «demonstrere» på. Og derfor splitter venstresiden det amerikanske folket.

MEN avslutningsvis kommer man ikke unna det faktum at valg veldig ofte handler om økonomi. De som ikke har fått dette med seg skikkelig, får gjerne høre ordene «its the economy, stupid». Og det gjelder selvsagt også for dette valget. Det er her jeg tenker at Trump kan gå på en smell.

Trump er kjent for å lyge masse, og jeg tenker at dette er vel ikke akkurat unikt for ham.

Men han har hatt noen svært bastante uttalelser om en rekordlav arbeidsledighet under hans administrasjon. Ser man på tallene, stemmer dette simpelthen ikke. I oktober hadde han et intervju med Washington Post, hvor han uttalte at «vi kommer til å sette nye jobb-rekorder – 11,4 millioner nye jobber i de siste fire og en halv månedene» (7).

Vel og bra, dèt, men i og med at det var 22 millioner jobber som gikk tapt i Mars og April, så er jo ikke dette så veldig imponerende likevel. Ser man på tallene så ser man at færre jobber ble skapt under Trumps første tre år som president, enn Obamas siste tre år som president. Joe Biden har uttalt at Trump ser ut til å bli den første presidenten siden Hoover til å forlate Det Hvite Hus med færre jobber enn når han først kom inn. Denne påstanden kan vise seg å stemme og til syvende og sist så er det mange som stemmer med lommebøkene sine.

Derfor kan det bli et svært jevnt valgresultat natt til onsdag – og kanskje i flere uker fremover, i takt med tellingen av alle stemmene.

Kilder:

1. https://finansavisen.no/nyheter/politikk/2020/10/31/7583163/biden-leder-men-kan-ikke-ta-seieren-pa-forskudd

2. https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/866xar/slik-ender-usa-valget-dersom-maalingene-treffer

3. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/michael-moore-trump-2020-election-polls-vote-undercounted-biden-b1442106.html

4. https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2020/10/30/195715859/usa-ekspert-trump-har-oppnadd-ganske-mye

5. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/08/how-americans-view-the-black-lives-matter-movement/

6. https://nypost.com/2020/06/25/blm-leader-if-change-doesnt-happen-we-will-burn-down-this-system/

7. https://www.msnbc.com/rachel-maddow-show/jobs-trump-s-record-not-what-he-thinks-he-it-n1243522

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt