Kjellrun Marie Sonefeldt

238

Kan fullkornmel redde verden fra sult?

Møllene i Vaksdal,Skien og Buvik skiller ut 7,2 ton kli pr. time.Svinnet fra kornlagrene på verdensbasis er ikke målbart.

Publisert: 17. aug 2020

Amputasjonen av kornlagrene skjer i en tid med sult i verden.      Før krigen ble hvittbrød betraktet som de fines priviligeium som hverdagskost. For normalbefolkningen var hverdagskosten med mye fullkornmel i både brød og grøt.Bygdene hadde egne møller. Hvittmelprodukter var,stort sett, forbeholdt kaffemat og høytidene.Julebaksten er velkjent.

Etter krigen skulle alle få spise fint,og så kom hvittmelsbølgen og sivilisasjonssykdommer fordi vi forstyrret den fine kjemiske koordineringen i naturens ordning. Det som kalles grovbrød inneholde rundt 50% hvittmel. Helsemyndigheter anbefaler selvfølgelig mere fullkornprodukter.

Svinnet fra kornet utgjør 20 % .Mesteparten av kliet går til grisemat. Møllene star i helgene og på høytidsdager.                                           Også ris poleres. Kjenner ikke til prosenten svinn der.

Representant for Norgesmøllene ber meg be leserne om å spise fullkornmel,så slutter de å male ut kliet.Bakerne sier at de baker det som selger. Ernæringsfysiologene er høyt og lavt med oppskrifter,både i aviser og ukeblader.

Hva kan snu på oss? Ikke engang fedme som bivirkning ser ut til å monne. Ære være helsekostfolket.


1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere