Torry Unsgaard

12

Bryter statsråden loven?

Ropstad bryter offentlighetsloven

Publisert: 10. aug 2020

«Ropstad bryter offentlighetsloven» er hovedoppslaget på førstesiden i Vårt Land 7. august. Men er ikke han i pappapermisjon? Hvilke offentlighetslover kan han bryte der? Ved nærmere ettersyn ser jeg at det dreier seg om en påstand fra en professor emeritus, som riktignok har en lang juskarriere bak seg. Etter grundig lesning av flere sider avisstoff, ser jeg at det dreier seg om statssekretærens redigering av Ropstads facebook-side.

Vi er kjent med at politikere i stadig større omfang bruker sosiale medier som f. eks. facebook i sitt politiske arbeid. Da har jeg stor forståelse for at de vil unngå at politiske motstandere bruker ens facebook-side for å fremme sine hjertesaker. Det var dette som hadde skjedd i denne saken.

Vårt Land er godt kjent med at det kan være vanskelig å redigere politisk stoff. Avisen hadde selv et populært debattforum, verdidebatt.no. Her ble kommentarer slettet, og deltagere i forumet ble utestengt. Avisen fant etter hvert ut at redigeringen av dette forumet var så krevende at de sluttet å ta inn kommentarer. Nå er det bare innlegg som tas inn. Verdidebatt.no er dermed blitt en nettavis og ikke et debattforum, og dermed langt mindre brukt.

Jeg mener at en avis som Vårt Land må ta seg vel i vare for ikke å spre «falskt vitnesbyrd om sin neste». Dette burde også gjelde overskrifter. Dersom det er tvil om sannhetsgehalten i den overskriften en vil benytte, kan man bruke dette velkjente tegnet: ?. Vi skal huske på at mange lesere bare leser overskrifter. Disse bør ikke sitte igjen med en falsk oppfatning av virkeligheten, slik det i ovennevnte sak blir. Partilederens facebook-side er partipolitikk, ikke offentlig saksbehandling. Dermed er slik redigering fullt lovlig. Se på Vårt Lands praksis i saken om verdidebatt.no og kommentar fra Norsk Redaktørforening, ved Arne Jensen, som skiller mellom partipolitikk og offentlig saksbehandling.


4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere