Tor Albertsen

66

Venstre og aktiv dødshjelp: Spør dem det gjelder!

Assistert død kalles det også, og Venstre har det som sak nå. Lederen Trine kjemper i mot. Hva mener de som føler seg mest aktuelle?

Publisert: 6. mar 2020

Mer enn halvparten av nordmenn mener at  mennesker skal få hjelp til å dø som har en uløselig og vedvarende smerte og ønsker å dø. For mange er det også snakk om å bevare verdigheten og ikke ha makabre måneder og kanskje år igjen.

Er prosenten noen gang målt med bare de mest aktuelle som stemmegivere? Eldre og kronisk syke - i større eller mindre grad? Siste kategori i alle aldere. 

Dem dette angår trenger andre, de nærmeste, helse- eller sosialvesen, de som styrer samfunnet og så videre. Deres bidrag og nærhet. Selv har de ikke så mye energi, betydning (for å si det mildt!), og ofte ikke nok selvrespekt. Deres verdi kommer i stor grad an på andres syn på dem. Noe annet er umulig! Jeg mener at frykten som lammer mange eldre og kronisk syke er en frukt av det individualistiske menneskesyn som nå er så inngrodd i Vesten.

Etter noen år i løpet av livet som innlagt på sykehus vet jeg at om ikke bevisst, så ligger det likevel for de fleste pasienter en grunnleggende trygghet ved det at dyktige leger har plikt til å gjøre det beste. Ja, det er ikke noen fare selv hvor mye man av og til bare vil dø! Legene og deres plikt for livet gjør at jeg trenger ikke være redd meg selv! 

Det er noe av den samme følelsen som i min tro: at den siste slutt kan overlates til Gud - og ikke til meg selv! Det er snakk om en guddommelig verdi: Min død er Guds sak! Slik livet er det.

Men til denne sak: Hva mener eldre og kronisk syke om assistert død? Gjør en undersøkelse, Venstre!

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere