Tore Danielsen

19

Visjon Norges offer-religion

Da vi nordmenn for over 1000 år siden trodde på de gamle gudene ble det ofret til disse for beskyttelse, for at mennesker skulle holde seg friske, for å få gode avlinger og så videre. Dette ble gjort i frykt for hva som ville skje dersom man ikke ofret. Men som kristne trenger vi ikke å ofre noe som helst for å motta Guds gaver; alt er gratis! På TV Visjon Norge forkynnes det imidlertid et annet budskap; der forkynnes det at man kan ofre penger for å få Guds beskyttelse.

Publisert: 3. mar 2020

Sterke reaksjoner

Mange har reagert veldig sterkt på TV Visjon Norge sin sending med pastoren Dionny Baez fra Venezuela. I sendingen påsto Baez at man kan få Guds beskyttelse mot Korona-viruset ved å betale 2020 kroner til Visjon Norge. Noen har kalt dette for blasfemi, andre for vranglære, og det med rette. Sjeldent har så mange mennesker, både kristne og ikke-kristne, blitt opprørt over en sending fra Visjon Norge. Mange kristne har endelig våknet opp fra dvalen og skjønt at det er på høy tid å ta avstand fra denne virksomheten, eller i hvert fall ikke fortsette med å gi penger til den. Det er heller ikke første gang at det har blitt forkynt en slik offer-religion på TV Visjon Norge. I 2017 hadde kanalen besøk av den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde. Denne mannen presenterte en lang liste over ulike velsignelser som man kunne «kjøpe» ved å ofre eller gi ulike pengebeløp til kanalen; og jo større beløpet var, dess større ville velsignelsen bli, ifølge Oniwinde.

De av oss som har lest litt historie ser selvsagt klare likhetstrekk til middelalderens avlatshandel til Den Katolske Kirke, hvor man kunne kjøpe seg fri fra pinen i den påståtte skjærsilden ved å ofre penger til Kirken. «Når pengene i kisten klinger, sjelen ut av skjærsilden springer» var slagordet til de omreisende predikantene som sto for den praktiske delen av pengeinnsamlingen. Det var denne praksisen, denne offer-religionen eller gjernings-religionen som Martin Luther reagerte så sterkt på, og som han tok et oppgjør med. For faktum er at ifølge Bibelen er det ikke er mulig å kjøpe Guds gaver eller velsignelser for penger, ei heller gjennom gode gjerninger. I Apostlenes Gjerninger 8 leser vi historien om trollmannen Simon. På grunn av sin religiøse og okkulte bakgrunn trodde han at han måtte gjøre et offer for å få en åndelig utrustning. Han tilbød derfor apostlene penger fordi han ønsket seg en åndelig gave, noe apostelen Peter totalt avviste: «Måtte ditt sølv følge med deg til fortapelsen; fordi du tenkte å kjøpe Guds gave for penger!» (Ap.gj 8,20).

Når pengene blir målet

Selvsagt synes jeg det er flott at mennesker gir penger til menigheter, kirker, kristne organisasjoner og kristen virksomhet. Penger må til for å få hjulene til å gå rundt, for å lønne ansatte og for å dekke løpende utgifter. Dette er noe vi alle forstår. Men om pengeinnsamlingen blir selve målet, og ikke bare et middel for å nå ut med Evangeliet eller for å bygge menigheten, ja da har man bommet fullstendig, ikke bare på blinken, men på selve skiva!

 I romanen min Gospel John møter vi den fiktive karakteren pastor John Nyman. Et av hans lykkeligste øyeblikk er når han sitter i bilen sin på vei hjem fra en gudstjeneste, etter at han endelig har oppnådd et av sine store mål; å samle inn én million kroner i kollekt i et møte. Prekenen hans den søndagen handlet om lydighet og underordning, og om givertjenesten. «Gjerrige mennesker kommer til helvete, de kommer ikke til himmelen», forkynte han for forsamlingen. Og da kollekten ble tatt opp, uteble ikke resultatet; pengene strømmet inn. Men hvor i Bibelen står det at gjerrige mennesker kommer til helvete? Og er det riktig å bruke slike hersketeknikker og slik manipulasjon for å samle inn penger til den kristne virksomheten?

   Når penger blir målet blir det ofte slik at noen ganger lokkes det for å få mennesker til å åpne lommeboka; det lokkes med helbredelse, beskyttelse, favør og ulike typer velsignelser. Andre ganger trues det; det trues med helvete, Guds dom eller at man risikerer å miste Guds favør, beskyttelsen eller velsignelsen dersom man ikke er «lydig» og gir penger til den aktuelle virksomheten. Det kan også trues med at virksomheten vil gå konkurs om man ikke gir.

Ingenting av dette har noe som helst med Jesus, Evangeliet, Bibelen eller Guds Rike å gjøre! Det minner heller om urgammel religionsutøvelse, da man var tvunget til å gi et offer for å få hjelp eller favør fra høyere makter. Heldigvis er frelsen i Jesus Kristus helt gratis, og det samme gjelder alt annet som man mottar fra Den Levende Gud; enten det er helbredelse, beskyttelse, velsignelse, befrielse, tilgivelse eller evig liv!

 

9 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere