Ben Økland

16

Flagget til topps!

Hvilken ministerpost skal Knut Arild Hareide nå tilbys?

Publisert: 21. jan 2020

Erna Solberg sitt prosjekt gjennom de siste seks og et halvt årene havarerte i dag. Hun ønsket å ta Høyre (og landet) i en mer ytterliggående, liberalistisk retning. Frp i regjering var for henne nøkkelen til å lykkes med tiltaket.

Siv Jensen fulgte opp. Det ville kreve at Fremskrittspartiet måtte «siviliseres», altså være med på å styre landet med respekt for folkets verdier og Norges konstitusjonelle krav. Fremskrittspartiet maktet ikke oppgaven og ga opp hele prosjektet i dag:

Gjennom den aller seneste tid kom utilstrekkeligheten tydelig til overflaten. Et formidabelt hylekor har forhåndsdømt en siktet, norsk tobarnsmor, stemplet henne som «terrorist» og avlevert fantasier om at folkets sikkerhet er truet av at hun oppholder seg i landet. Ministere og ledende politikere i Frp har hoppet bukk over den respekten for domstolenes uavhengighet som Grunnloven knesetter. Nå er dette showet heldigvis slutt. De kan kakle videre der ute på sidelinjen. Det skjemmer ikke Norge i like strek grad som når uttalelsene kommer fra regjeringshold.

Erna Solberg har allikevel ikke gitt opp sitt nyliberalistiske prosjekt for Høyre og for landet. Nå vil hun at Venstre og Krf bare skal godta å regjere på et arbeidsprogram som er preget av Fremskrittspartiet sine ideer.

Kan Kristelig Folkeparti gå med på slike krav? Partiets sitt klare løfte til landets velgere dreide seg om at Krf ikke ville regjere sammen med Fremskrittspartiet. Det viste seg å ikke være sant, hvilket også meiningsmålingene siden har gjenspeilet. Nå slipper partiet å regjere sammen med Frp, men er det da samtidig tilfredsstillende for Krf å regjere videre på en politisk plattform som er gjennomgående preget av også Fremskrittspartiet sine politiske synspunkter?

Før Siv Jensen var helt ferdig med pressekonferansen sin, heiste jeg flagget til topps i dag. Det er et gammelt flagg, vevet av fin ulltråd, litt falmet etter årtiers bleking i solskinn, og det begynner å bli litt slitt etter mange uvær. Gjennom okkupasjonsårene lå det sammenrullet og skjult på loftet, men i maidagene i 1945 ble det hevet høyt. For meg var det en symboltung handling å heise det i dag.

Mye er ødelagt for Norge av Erna Solberg sitt prosjekt gjennom siste seks og et halvt år. Blant annet har Krf og landet mistet en toppolitiker av sjeldent format. Nå stiller jeg meg spørsmålet: «Hvilken ministerpost skal Knut Arild Hareide nå tilbys?»

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere