Pål Georg Nyhagen

224

Fra dødens skyggeland

Klisjeer, fraser og lettvintheter kan gjøre større skade enn det meste annet. For ikke å si en spekulativ og belærende åndeliggjøring av lidelsene: Noens bruk av bibel og tro her er på linje med et lite barn med en ladd revolver. Dermed trekker den lidende seg bort, og isolasjonen, som allerede er en forverrende og risikabel faktor, øker desto mer.

Publisert: 6. jan 2020

Vi som i perioder sliter, og stir mer enn godt er, og stirrer det totale mørket i hvitøyet uten å vike blikket erfarer en virkelighet og uverden som få kjenner. Langt mindre kan tenke seg. Men også her er Gud. Om Gud kun finnes der solen skinner, gleden og dansen rår, så er ikke dette Gud. Noen trosmiljøer faller dessverre for de positive assosiasjoners grep og ser ut til å forveksle noen av troens positive og givende frukter med Gud selv, og dyrker så dem mer enn fruktenes giver. Den som faller utenfor her, faller dermed også utenfor.

Menigheten må også våge å erkjenne at ute i ørkenen finnes enkelte Guds barn, og dermed finnes Gud der også. Jfr f.eks. Hagar, Johannes, m.fl.
Kristus finnes også i dødens skyggeland; «over dem som bor i dødsskyggens land har Lyset strålt fram.» Gud lot seg inkarnere i en stall og utenfor felleskapets trygge rammer. Men for den som lider og strir er det dog ikke nødvendigvis slik at Han synes eller merkes i det hele tatt: Snarere oppleves et gudsfravær som det endelige  punktum. Depresjonens og angstens helvete er dominerende og styrer selektivt- med negativt fortegn. Da kan jo andre medmennesker trinnvis bidra til glimt av det nærværende gode. Og her taler modig nærvær høyere og klarere enn ord. Klisjeer, fraser og lettvintheter kan her gjøre større skade enn det meste annet. For ikke å si en spekulativ åndeliggjøring av lidelsene; man får inntrykk av at også Gud står belærende og moraliserende utenfor. Dermed trekker den lidende seg bort, og isolasjonen, som allerede er en forverrende og risikabel faktor, forsterkes desto mer, med livsfiendtlige konsekvenser. Ergo bidrar en og annen til at den lidende mister sin tro, både på Gud og seg selv. Og her finnes et farlig rom. For enkelte er det vondt å leve. Svært vondt. 

5 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere