Verdidebatt

I denne søte juletid

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er nok ikke særlig populært å forstyrre julefreden med en påminnelse om forbrytelser og straff; om man streber etter popularitet, bør man nok holde munn om så alvorlige temaer. Men hvorfor bli populær?

Alle statsforfatninger, valgt eller ikke valgt av folket, har lover som skal verne om forfatningens forståelse av hvordan befolkningen skal oppføre seg i det offentlige rom, og det er heller ikke "fritt frem" for hva man kan tillate seg innenfor egne vegger - eller i nabolaget. Eksempler: Det er straffbart å øve vold eller forgripe seg på et familiemedlem, det være seg en voksen eller et barn. Det er ikke tillatt å stjele, verken fra naboen, fra en annen privatperson eller fra en forretning. Det er heller ikke tillatt å "snyte på skatten". Det er forbudt å vitne falskt (selv om mange gjør det; rettsmyndighetene kan ikke lese folks indre). Det er en kriminell gjerning å drepe noen, unntatt i krig. Det er ikke tillatt å forstyrre nabolag med arbeid på hvile-/helligdager.

Voldsmenn, overgripere, tyver, løgnere osv.  blir straffet på en eller annen måte. Noen blir fengslet, andre får bøter, noen påtale om forbedring. Da er det sagt og skrevet: alt myndighetene anser for ulovlig, fører til straff.

Og så kommer hva dagens mennesker har vanskelig for å fordøye, selv om man har utallige eksempler på at slik er det: Alle overtredelser av Guds bud og formaninger (hvorfra også Norge har hentet noen lover), vil føre til straff, her i tiden eller i evigheten. Underlig? - nei, om man tror det finnes en Gud, slik undertegnede gjør, er det slett ikke underlig, det er naturlig. Gud, Den Hellige - og Sønnen Jesus Kristus, har fortalt oss at slik er det, og at slik vil det bli: Overtredelser av budene tilsier at menneskene må ta konsekvensene, slik de må ta konsekvensene som bryter lovene i Norge. Noen som tenker på klimaet? Ja, det også: Fordi mennesker har levd i overflod på Jorden, på bekostning av fattige og sultende, blir man nå straffet. Når menneskene bryter Guds bud (repeter dem!), vil de oppleve hva dette fører med seg, også for egen kropp, sjel og ånd.

Så kommer budskapet som irriterer mange: Gud sendte sin Sønn til Jorden for å sone for menneskenes synder; ikke for at vi skulle fortsette å synde, men for at vi skulle omvende oss fra syndige gjerninger. Dette tåler ikke det verdslige menneske å ta inn over seg, men like fullt: Det er kjempeviktig - både for enkeltpersoner og samfunn. Det var jo derfor Norge, etter blotingstidene, begynte å feire Jesu fødsel. Jesus Kristus forkynte at Guds Ord er Sannheten, et budskap som nå er så "tabubelagt" - også i mange kirker, at man knapt kan nevne det, eller skrive om det - uten å bli refusert - - - .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt