Verdidebatt

Med «Terminator» som president

Minoritetene på Sri Lanka frykter at de vil oppleve mer rasisme og vold med landets nye leder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Søndag fikk Sri Lanka ny president. Gotabaya Rajapaksa, den tidligere forsvarsministeren med tilnavnet «Terminator», vant valget med 53 prosent av stemmene. Det var resultatet landets minoriteter minst av alt ønsket seg.

To brødre

Gotabaya («Gota») er kjent for sin autoritære lederstil og ledet den brutale og blodige operasjonen som endte borgerkrigen mot tamiltigrene der om lag 40.000 mennesker ble drept. Broren, Mahinda Rajapaksa, var president i landet i ti år, men kunne ikke stille til valg igjen for tredje gang. Han blir antakelig statsminister etter modell fra blant andre Russland. Brødrene opptrådte i tospann i valgkampen for sitt singalesisk-budhistisk nasjonalistiske parti (SLPP) og fikk samlet støtte fra den singalesiske majoritetsbefolkningen.

Anti-muslimsk trend

Motkandidaten Sajith Premadasa fra United National Party (UNP), en politisk liberal og inkluderende politiker, ble støttet av religiøse minoriteter, muslimer og hinduer og fikk overveldende flertall i de tamilske områdene. De frykter nå at Rajapaksas løfter om sterk ledelse og tøff håndtering av sikkerhetsproblemene på Sri Lanka vil gå utover dem og deres rettigheter.

Valget i 2015 avsatte broren, Sri Lankas sterke mann, Mahinda Rajapaksa. Mange håpet det skulle bli starten på en ny æra, i en allianse mellom den mer moderate Maithripala Sirisena (SLPP) og UNPs Ranil Wickremesinghe. Samarbeidsproblemene førte derimot etter hvert til en kaotisk periode, med skifte av statsminister i en manøver der parlament og Høyesterett måtte inn. Så kom terrorangrepene sist påske med 269 drepte. Det forsterket en økende anti-muslimsk trend i den singalesiske befolkningen, med anti-muslimsk propaganda og angrep på muslimer. De katastrofale feilene i etterretningen og politiet bidro også til at den tøffe Gotabaya Rajapaksa ble valgt som president.

Nådeløs mann

Den 70 år gamle pensjonerte oberstløytnanten har et rykte som effektiv og nådeløs, enten det gjelder å knuse tamiltigrene eller prosjekter han igangsetter. Den nye presidenten ønsker å framstå som en teknokratisk reformleder og drev valgkampen på å få orden på en skakkjørt økonomi og trygghet mot terrorisme. Han lovet å tjene alle sri-lankesere, arbeide for enhet mellom dem og motarbeide diskriminering.

Samtidig står Gotabaya selv foran flere rettssaker knyttet til tortur, misligheter og korrupsjon, det siste bl.a. knyttet til store forsvarskontrakter da han var forsvarsminister. Han skal ha klarert bruk av tortur, drap, kidnappinger og forsvinninger av tamilske separatister, journalister og opposisjon, ikke minst fra regjeringens egne dødsskvadroner. Gotabaya har avvist alle slike anklager. En FN-rapport har dokumentert mange av disse overgrepene. Ingen er blitt stilt til ansvar, noe FN krever. Men Gotabaya har i valgkampen varslet at han vil gå tilbake på avtalen som er gjort med FNs menneskerettighetsråd om etterforskning av krigsforbrytelsene. Han støttes av landets buddhistiske nasjonalister.

Minoriteter er redde

Sri Lanka er blitt et delt land langs etniske og religiøse skillelinjer. Nå er landet mer polarisert enn noen gang. Etter terrorangrepene har mange muslimer vært utsatt for en regelrett hatkampanje, der buddhistgrupper som før var fiendtlig innstilt nå sjikanerer dem på gaten, angriper og boikotter deres virksomheter og bruker hatefull retorikk. Faren er at de mest ekstreme nå tror at de har beskyttelse til topps i regjeringen og kan gjøre nesten hva de vil. Mange minoriteter tror de vil oppleve langt mer rasisme og vold. De er redde. Og de frykter at den lille framgangen de har sett vil bli reversert.

Tross problemene greide den forrige regjeringen å få til viktige grunnlovsendringer som ikke kan forandres uten to-tredjedels flertall. De to andre statsmaktene, parlamentet og Høyesterett har erfart at de virkelig har makt. Sivilsamfunnet har også klart å få mer arbeidsrom. Det gjør det vanskeligere for «Gota» å stramme grepet.

Norge

Med valgresultatet søndag har Sri Lankas venner en viktig oppgave: å støtte opp om alle disse aktørene, intensivere demokratisamarbeidet og fortsette dialogen med regjeringen. Norge har fortsatt en rolle å spille. Denne gangen er oppgaven å bidra til å hindre en utvikling i retning mer vold, terror og ny krig på den vakre solskinnsøya.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt