Verdidebatt

Kirkevalget

Det bør være samme regler for alle listene ved valg av leke medlemmer til bispedømmerådene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kirkevalget

Det foregår en omfattende debatt om valget av leke medlemmer til bispedømmerådet. Dette er et viktig valg,  siden de valgte medlemmene også blir deltagere på kirkemøtet.

Det er et demokratisk problem at bare 12,7 % av kirkemedlemmene stemmer. Det kan være flere grunner til at folk ikke stemmer.

Den viktigste grunnen er vel at flertallet ikke har så stor interesse av det som foregår i kirken, og at de derfor ikke vil bruke tid på å vurdere hvordan de skal stemme. Det er en rasjonell grunn som jeg ikke skal bruke mer tid på å kommentere.

En annen grunn kan være at noen ikke stemmer fordi de finner det komplisert å finne ut hvem de skal stemme på, herunder også hvilken liste de skal bruke, og om de skal endre på lista ved å gi personlige stemmer. De kjenner kanskje ikke personene det gjelder,  og vet derfor lite om hva disse står for. Dette er et alvorlig demokratisk problem. De som har laget reglene for kirkevalget har ikke gjort dette lett for folk. Valgreglene finner du her:

De omfatter 29 tettskrevne sider i et språk som ikke alltid er like enkelt.

Folk flest har imidlertid stemt ved valg til Storting, kommunestyre og fylkesting, så de fleste kjenner reglene ved disse valgene.

Ved valget til bispedømmerådet har man for to av listene (åpen folkekirke og bønnelista), vanlige regler som på kommunevalg,  der de øverste kandidatene gjerne er kumulert slik at de får stemmetillegg, og det gis mulighet for å gi stemmetillegg ved å sette kryss ved de personene man foretrekker. Det som for meg virker både udemokratisk og uheldig, er at man har følgende særregel for den tredje lista, nominasjonskomiteens liste: ”Kandidater på listen som har oppnådd et personlig stemmetall på minst fem prosent av listens stemmetall, kåres i rekkefølge etter antall mottatte personlige stemmer.” Denne regelen står under §7-9 punkt 3 b i dokumentet som er nevnt ovenfor. Dette må være noe helt nytt i norsk demokratisk historie, og er etter min oppfatning uheldig fordi det blir enda vanskeligere for velgeren å se hvilke personer han stemmer på.

Man bør, etter min mening, ha samme valgregler for de ulike listene. Den nevnte regelen (§7-9 punkt 3b) oppfatter jeg som et handicap for nominasjonskomiteens liste, fordi velgeren får mindre mulighet til å påvirke rekkefølgen av kandidatene og dermed mindre innflytelse på personvalget. Det er sjelden at samme person får ekstrastemme av 5% av denne listens velgere.  De fleste leverer rene stemmesedler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt