Verdidebatt

Kirkevalg og kommunevalg – et usalig samrøre

Ordningen med kirkevalg koblet til kommune- og fylkestingsvalg er ulogisk og anakronistisk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I nåværende Lov om Den norske kirke (Kirkeloven) kan vi lese følgende om hvordan valg til menighetsråd og bispedømmeråd skal foregå:  «Kirkelige valg holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet av, offentlige valg».  Dette vil altså være gjeldende også ved det kommende kommune- og fylkestingsvalget, som skal avholdes 8. og 9. september.

Ordningen er både ulogisk og anakronistisk, i og med at vi ikke lenger har noen statskirke. En naturlig konsekvens av at statskirken - i hvert fall formelt - har vært avviklet siden 2012, burde selvsagt være at Den norske kirke avholdt sine valg internt i sine egne lokaler, slik andre tros- og livssynssamfunn gjør.

Regjeringen tenker tydeligvis annerledes, for i høringsnotatet til ny trossamfunnslov, er det ovenfor siterte avsnittet foreslått videreført med nøyaktig samme ordlyd.

Human-Etisk Forbund har i en uttalelse forlangt at kirkevalget i framtida skilles fra kommune- og fylkestingsvalget.  Jeg vil tro at HEF har bred støtte for dette synet i de fleste trossamfunn utenfor Den norske kirke – og antakelig også blant mange av Den norske kirkes egne medlemmer. Det ser imidlertid ut til at kirkens ledelse tviholder på sin særstatus - med regjeringens (og opposisjonens?) støtte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt