Randi Hagen Eriksrud

3

Ikke la barnas dag bli de voksnes champagnefest

Barnas store festdag er den eneste dagen i året hvor det er sosialt akseptert å starte dagen med alkohol. Er det greit?

Publisert: 15. mai 2019

Snart er det 17. mai, og ungene våre har gledet seg i flere uker. De har øvd på sangene de skal synge i toget. De har sett for seg lekene de skal være med på i skolegården etterpå. Og de har planlagt i detalj hvordan de skal slå fjorårets is-rekord på fire og en halv is før dagen er omme. Dessverre vil noen barn også i år oppleve at dagen de drømte om, på ingen måte ble slik de ønsket, fordi de voksne de var sammen med drakk for mye.

Fulle foresatte

Undersøkelser Respons Analyse gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2018 viste at nesten halvparten av oss har sett barn sammen med fulle voksne på nasjonaldagen. Bak de tallene skjuler det seg mange barn som går rundt med en vond klump i magen og et modig smil klistret oppå.

Barnas dag ser ut til å være den eneste dagen i året der det er sosialt akseptert å starte med alkohol til frokost. Det burde være et tankekors for oss voksne. Likevel har konseptet champagnefrokost vokst seg stadig sterkere de siste årene.

Jeg skjønner godt at også de voksne har lyst til å feire dagen. Slappe wienerpølser fra pølseboden rett ved siden av en beholder halvsmelta krone-is og et bråkete tombolahjul, er ikke nødvendigvis den festen man selv hadde valgt. Men for barna våre er det akkurat slik det skal være. For dem er det dette som er 17. mai.

Barnas dag

Barn flest trives med foreldrene som oppfører seg som de pleier. Dette er kanskje spesielt viktig på dager som 17. mai. På en dag med mye mennesker, inntrykk og uvante rammer er det ekstra viktig at barna har en trygg og god hånd å holde i gjennom dagen. Ett glass eller to med champagne på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt. Kanskje merker du det ikke selv engang. Du føler deg bare litt gladere. Litt varmere i kinnene. Da er det viktig å vite at barn ofte merker endringen før du selv gjør det. Og at de dessverre også opplever den på en annen måte.

17. mai skal være barnas dag. Da bør man vise godt alkovett, og tenke nøye over om man skal drikke og når man skal stoppe. Kanskje smaker champagneglasset vel så godt når den tunge bunaden omsider henger i skapet, og sukkermette barn endelig har sovnet?

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere