Verdidebatt

Vet Nav hvem jeg er?

Gode veiledere og rådgivere kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst. Slik det er i dag, så er Nav et frustrert og overarbeidet saksbehandlingssystem, mens utallige enkeltpersoner leter desperat etter et ankerfeste som kan gi dem et forutsigbart liv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De fleste av oss kan innimellom kjenne på at livet er en kraftig motbakke.  Av og til kan motbakker føre til at man faller ut av arbeidslivet.  Eller kanskje motbakkene var store allerede tidlig i livet, og man har aldri kommet seg i arbeid. Uansett så er det å ha en uavklart livssituasjon vanskelig.  Man møter holdninger fra samfunnet, mindreverdighetsfølelsen og skammen kan være overveldende og oppleves lammende og kravene fra Nav føles uoppnåelige.

Noen har traumer i bagasjen og sliter med tilknytnings - og relasjonsproblematikk. Noen har udefinert angst etter å ha blitt mobbet i oppveksten.  Andre har fysiske funksjonsnedsettelser.  Noen har synlige eller usynlige sykdommer, som hemmer dem på ulike måter.  Og mange av oss kan skrive under på at både traumer, psykiske og fysiske utfordringer er energitappende.  Det betyr at man fortere tømmes for energi og trenger mer hvile.

Prestasjonspress

Vi lever i et samfunn der det å ikke være «på høyden» helsemessig er nedverdigende.  Folk skjuler sine kamper så lenge det er mulig.  Avsløres man, så vil man lett kunne gi opp. Man føler at det ikke nytter å kjempe, vi klarer uansett ikke å være like gode som andre.
Jeg har en drøm.  Tenk om Nav hadde hatt mennesker i systemet, som kunne møtt den enkelte ansikt til ansikt.  Sett den enkelte, lyttet, forstått.  Samarbeidet med ungdommen eller den voksne og funnet fram til de ressursene den enkelte har.  Hva kan du, hva vil du, hva drømmer du om, hva opplever du at du er flink til.  Hva trenger vi å ta hensyn til?  

Rådgivning i skolen

Tilsvarende rådgivning trenges på ungdomsskoler og videregående skoler.  Det er enormt viktig at ungdom får hjelp til selvakseptering og et realistisk bilde av styrke og svakhet.  Det er ikke skamfullt å ikke klare alt.  Vi mennesker er ikke grenseløse.  

Har du et handikap, er du dårlig i norsk, har du dårlige karakterer, har du en hatt en krevende oppvekst, så er ikke dette noe å skamme seg over.  Det du trenger er en god samtalepartner som kan veilede deg til å ta best mulige valg for deg selv, og  hjelpe deg å finne et yrke, der du maksimalt kan nytte de ressursene du har.

Aksept og muligheter

Derfor etterlyser jeg et NAV som vektlegger ærlig samarbeid om muligheter og begrensninger,  en aksept av livet slik det er, en ærlig kartlegging som kunne føre til et arbeidsforhold det er mulig å fungere i.  Alle vil ha et arbeidsforhold det er mulig å blomstre i.  Et arbeidsforhold der jeg maksimalt kan bruke mine ressurser, og mine begrensinger ikke hadde så mye å si.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt