Verdidebatt

Ekstremreligiøs kamp mot norsk barnevern

Det er en oppsiktsvekkende kobling mellom Kristen Koalisjon Norge (KKN), ledet av pastor Jan-Aage Torp, og konservative polske katolikker i organisasjonen Ordo Iuris i kampen mot norsk barnevern. Samarbeidet har nylig resultert i at den norske kvinnen Silje Garmo, som i mai 2017 flyktet fra barnevernet med sin lille datter, nå har fått det polske utenriksdepartementets beskyttelse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aftenposten har 14. desember et helsides oppslag om saken, der lederen for Ordo Iuris, Jerzy Kwasniewski, forteller at polsk UD har stadfestet dette i to brev.  Silje Garmo søkte i fjor om politisk asyl i Polen. Det har hun ikke formelt fått, men Kwasniewski sier at hun vil få midlertidig beskyttelse «så lenge det er nødvendig» mot «rettsforfølgning fra det norske barnevernet».

Jan-Aage Torp omtaler likevel på KKNs Facebook-side den omtalte beskyttelsen som «politisk asyl», og hevder at det ikke er utenriksministeren («en byråkrat fra kommunisttiden»), men selveste statsministeren («en dypt kristen katolikk») som personlig har hatt det avgjørende ordet.

Selve barnevernssaken skal jeg ikke mene noe om. Der er min innsikt sterkt begrenset, og barnevernet henviser til taushetsplikten. Jeg finner det imidlertid svært oppsiktsvekkende at det er to ekstreme, religiøse organisasjoner, KKN og Ordo Iuris, som her har bedrevet en intens lobbyvirksomhet overfor polske styresmakter – og vunnet fram.  Jeg går ut fra at norske myndigheter har et syn på det, men så langt er det tyst derfra.  I sosiale medier jubler både Torp, Kwasniewski og representanter for flere anti-barnevernsgrupper.

Hva slags ideologisk fundament finner vi så i KKN og Ordo Iuris? På KKNs hjemmesider kan vi lese at et av målene for organisasjonen er «å gjeninnføre familien og det biologiske prinsipp som overordnet i omsorgen for Norges barn». Og i mer uformelle kommentarer i sosiale medier heter det stadig at den norske staten «stjeler» barn fra foreldrene.  Retorikken er hard og uforsonlig. Barnevernet er definert som en ondskapsfull fiende av familien og et demokratisk samfunn.

Andre kampsaker er innbitt motstand mot abort, samkjønnede ekteskap (og homofiles rettigheter for øvrig). KKNs ledelse består for tiden (så vidt jeg kan skjønne) av den ekstremkarismatiske pastoren Jan-Aage Torp og den på sitt vis like ekstreme redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne ukeavisen Norge Idag.

Ordo Iuris er, som allerede nevnt, en katolsk organisasjon – og like ekstrem på de samme feltene som KKN.  European Humanist Federation beskriver organisasjonens kampsaker slik:  «Ordo Iuris opposes abortion in all cases, same-sex marriage and civil partnerships and sexual education”.  Til tross for konfesjonelle forskjeller, deler altså KKN og Ordo Iuris noen felles mål - og en såkalt «familievernpris» som KKN har innstiftet, gikk i år nettopp til Ordo Iuris.

Samrøret stanser imidlertid ikke der. Jan-Aage Torp kunngjorde nylig på KKNs Facebook-side at Ordo Iuris i lengre tid har arbeidet med en «granskningsrapport om det norske fosterhjemssystemet og barnevernet».  Den skal etter planen offentliggjøres på en strategikonferanse KKN skal avholde i Oslo 4.-5. januar 2019. Torp avrunder dette Facebook-innlegget slik:  «Midt i en hektisk tid for våre venner i TV Visjon Norge arbeider vi med at kanalen skal dekke denne historiske begivenheten». Jan Hanvold er tagget i innlegget.

Så kan man jo stusse over hva de ektremkarismatiske predikantene Jan-Aage Torp og Jan Hanvold mener med begrepet «barnevern». De representerer jo begge et religiøst miljø som applauderer at barn slås i gulvet av «Den Hellige Ånd» - og at det også kan være naturlig å drive ut «demoner» ut av mindreårige.

Jeg håper vi snart får høre noen synspunkter på dette norsk-polske samrøret både fra ansvarlig hold i det norske barnevernet og fra norske politikere. Jerzy Krasniewski i Ordo Iuris opplyser nemlig til Aftenposten at han og organisasjonen hans nå «har kontakt med flere norske familier som har konflikter med barnevernet».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt