Verdidebatt

Faktorenes orden

I matematikken er faktorenes orden likegyldig. I livet bør nok ikke denne regelen praktiseres på samme måte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fra min skoletid på 1960 tallet husker jeg godt et avsnitt fra en bok vi hadde i kristendomsfaget. Boktittel og nærmere spesifikasjoner er forlengst glemt, men et enkelt råd til ungdom sitter ennå godt igjen i hukommelsen: Disse tre utfordringene møter vi tidlig ilivet, og her er rekkefølgen viktig:

- Livssyn

- Livsoppgave

- Livsledsager

For at livet vårt skal kunne ha en retning og et fundament, er det avgjørende at vi har et fotfeste og noen rammer som gjør at livet blir meningsfylt. Vi må ha enforankring som er målrettet, og som forhindrer oss fra å gå i ring eller å la tilfeldighetene råde. For meg har det kristne menneskesynet, slik jeg fikk møte det i den gamle folkeskoleundervisningen og gjennom kristen forkynnelse vært en god hjelp og pådriver til å kunne bygge livet på disse verdiene.

Like målrettet har jeg nok ikke vært når det gjelder livsoppgave. Jeg har gjennom livet hatt trygge og gode jobber, men valgte bort høyere utdannelse, ut fra økonomiske motiver. Jeg tenkte at flest mulig år i arbeidslivet og å unngå studiegjeld ville være det mest fornuftige. I etterpåklokskapens lys ser jeg selvsagt at et slikt resonnement gir et feil bilde - særlig med tanke på all kunnskapen en da går glipp av. En del tapte jobbmuligheter også, selvsagt.

Jeg gikk derfor tidlig ut i arbeidslivet, giftet meg tidlig og stiftet familie. Her var jeg heldig og fikk gjøre et godt valg som jeg satser på vil vare livet ut - noe som dessverre mange kan slite mye med, uansett livssyn eller andre livsvalg.

Tilbake tilærebokforfatteren. Han beskrev hvor galt det går når disse tre grunnleggende premissene byttes om. Mange tenker først og fremst på å skaffe seg en livsledsager, skrev han. Og når en da senere skal velge utdannelse og livsoppgave, blir ofte valgene mer krevende og mulighetene mer begrenset. Og til slutt ender det opp i så mye stress og problemer at en helt glemmer eller opplever det uaktuelt å tenke over dette med livssyn.

Selv tenker jeg at livet har noen utfordringer for hver og en av oss. Det går sjelden en rett linje fra vugge til grav, og vi har alle mer enn en gang gjort noe dumt. Derfor kan det være nyttig også å anvende et par av fjellvettreglene under livsseilasen, som f.eks. disse to: "Si fra hvor du går!" og "Det er ingen skam å snu!"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt