Verdidebatt

Hva skal det nye partiet hete?

Jeg tror ikke det lenger er mulig å samle landsmøtedelegatene under én fane. Det må dannes et nytt parti.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi var mange som bråvåknet opp fra vår partipolitiske dvale gjennom mange år, da vår store partileder holdt sin utrolig spennende og skarpskodde
politiske tale den 28. september. Jeg ble så inspirert og tent som jeg ikke har vært på svært mange år! Endelig en som både turte og ville gjøre et retningsvalg og ta KrF over mot venstre, det mange av oss hadde håpet på i flere år nå. Jeg har derfor hatt noen av mine mest spennende og energigivende dager siden da, helt fram til det ekstraordinære landsmøtet hadde talt: et KrF som var delt på midten og der et knepent flertall går motsatt vei av det Hareide ønsket og pekte på. Et fatalt valg spør du meg. Et KrF som nå i uoverskuelig framtid lenker seg til høyresiden, i en tid der en skarp høyrevind blåser over Europa, og kloden roper på hjelp!

Tiden er nå moden. 

Dette er meg komplett uforståelig, men for de av oss som gjennom et langt liv har vært KrF-medlem og stemt nærmest på
autopilot, var det egentlig ikke så overraskende, dessverre. Vi har alltid visst at KrF har hatt en høyre- og en venstreside i seg, men for første gang i historien har det blitt stemt over et politisk retningsvalg, og vist for en hel nasjon at vi er delt på midten. Derfor er tiden nå moden for å bryte ut og danne et nytt kristendemokratisk parti, der man står samlet om en sentrum-venstre-plassering i det politiske landskapet, og bygge dette partiet opp mot stortingsvalget i 2020.

For vi er mange der ute som vil hilse et slikt parti velkommen, fordi vår tids utfordringer ikke er bompenger, skattetrykk og motorveier, men fattigdom, klimaødeleggelser og kampen for menneskeverdet i alle dets fasetter. Det er ikke bare abortspørsmålet og friskoler som er viktig i vår tid, vi står også overfor en rekke utfordringer både nasjonalt og internasjonalt der løsningene etter min mening ikke ligger på høyresiden i norsk politikk, men i et samarbeid med sentrum-venstre. Det gjelder skolepolitikk, familiepolitikk, økonomisk politikk, miljøpolitikk og ikke minst innen genteknologi. Sammen med Sp og AP, og noen ganger også SV, vil en slik samarbeidsregjering representere mange gode løsninger for dagens og framtidens utfordringer, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Hareide som partileder. 

Så et nytt parti må dannes nå, et samlet parti, for jeg tror ikke på en samling av de 190 delegatene, der 98 går dit vi ikke vil. Knut Arild Hareide ville vært den aller beste partileder for et slikt nytt parti. Hvis ikke han kan, er det mange dyktige politiske lederemner i det røde mindretallet på landsmøtet, og i fylkeslagene rundt om.

Men hva skal det nye partiet hete? Det må hete: Kristendemokratisk Sentrumsparti (KDS) eller Kristendemokratisk Venstreparti (KV) eller noe annet som signaliserer ståsted i de kristne grunnverdiene, og i det politiske sentrum-venstre. Kom igjen folkens – tiden er inne!

Torbjørn Nordvoll

Partiløs

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt