Gunnar A Nordby

Høyskolelektor
10

En seier for høyredreining i Krf kan bli en Pyrrhos-seier

De fleste kjenner begrepet Pyrrhos-seier. Når en seier blir kostbar og bringer med seg et fremtidig tap. Høyrefløyen i Krf kan vinne i landsmøtet, men vil Krf overleve over sperregrensen når 60% av velgerne ønsker et samarbeid mot venstre.

Publisert: 31. okt 2018

Høyresiden i Krf risikerer en Pyrrhos-seier

 

Vi har et uttrykk i vårt språk som heter en Pyrrhos-seier.  Det er en seier som viser seg å bli svært kostbar.  Her i sør lever ledelsen i Krf i en oppfatning at inkludering i den nåværende regjering vil gi Krf flere politiske seire og større innflytelse i styring av landet. Det er flere forhold som for meg peker i retning av at dette blir en kostbar regjeringsdeltagelse fordi den ikke har basis i hele Krfs velgermasse. Selv om regjeringsdeltagelse kan bli en interessant erfaring, og gi kortsiktig inflytelse på enkelte saker,  kan den også skyve fra seg marginale grupper som bringer Krf under sperregrensen og således bli svært kostbar på lengre sikt.

 

La oss først konstatere at Krf med Grøvan i en sentral rolle har oppnådd store seire som vippeparti.  Den nåværende regjering er klar over at de er i mindretall, og er forberedt på å gi konsesjoner til Krf for å få godkjent et budsjett.  Det har ført til egne forhandlinger der Krf har fått stort gjennomslag. Dette vil ikke gjelde når Krf kommer i regjering.  Da vil det være 4 partier som kjemper for sine hjertesaker. Krf har ingen større innflytelse enn de øvrige og får neppe flyttet så store beløp over til sine saker. De må også sluke noen kameler fra de andre partiene.  De blir «delaktig» i regjeringens politikk, også der den ikke er særlig Krf-vennlig.

 

Det er ikke tvil om at Krf på kyststripen fra Agder og opp til Hordaland er dominert av høyrekrefter. Dette er Krfs hovedområde og det er mange sterke røster som har markert hvor Krf skal bevege seg.  Jeg tror det ble en overraskelse for mange på kyststripen at de fylkesvise avstemningen deler Krf nesten 50/50.  Rogaland har foretatt en nominering som ikke er ulovlig eller udemokratisk, men den er ikke lojal mot Krfs prosess.  Dersom noen av de «røde» fylkene som har nominert kandidater etter Rogaland hadde fulgt samme modellen så hadde resultatet vært at Krf hadde vendt seg mot venstresiden.  Det bør være et tankekors. Det er selvsagt mulig at det hadde blitt en overvekt på 1 stemme allikevel, men det hadde synliggjort at deltagerne i nominasjonsprosessen fordeler seg tilnærmet 50/50. 

 

Det største problemet ved å velge forhandlinger med nåværende regjering er for meg at Krf bryter sitt viktigste valgløfte.  De lovet at de ikke skulle gå i regjering med Fremskrittspartiet.  Det er hevdet at Krf har fredet den nåværende regjering i denne perioden, men det er tydelig tilbakevist. De lovet imidlertid klart at det ikke var aktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet.  Dette løftet har vært viktig for mange. Når det nå viser seg et 60% av Krfs velgere ønsker å gå i forhandlinger med venstresiden bør det blinke noen røde lamper.  Det betyr at ganske mange av Krfs velgere er ukomfortabel med den løsningen som nå seiler opp som sannsynlig.  Dersom vi gjør en lite regnstykke og antar at Krf har en 4% oppslutning betyr det at 2,4% av velgerne ville tilknytning tll venstresiden på det nåværende tidspunkt. Det betyr at Krf er et sentrumsparti.   Hvordan vil en høyredreining virke på disse. Vil de velge Krf fremover? Vi må regne med at en del vil forlate Krf.  Tåler partiet at det flertall av velgerne ikke er komfortable med retningen i et så viktig spørsmål som regjeringsdeltagelse. 

 

Dersom vi ser historisk på Krfs utvikling så var deres storhetstid preget av at de klarte å favne en større bredde i sentrum.  Den blåfagede kyststripa er ikke Norges mest befolkede område.  Det er på Østlandet.  Her råder tydeligvis en noe annen vektlegging av Krfs saker.  De høyreorienterte Krf’ere er kjernevelgerne, men de befinner seg mest på sør- og vestlandet. Denne gruppen er neppe stor nok til å bli en stor politisk kraft i dagens samfunn. Krf kan bli redusert til et interesseparti under sperregrensen. Som politisk parti MÅ Krf favne bredere for å få kraft til å gjennomføre sine hjertesaker.  Krf kan ikke være et parti som henter velgere i hovedsak fra den konservative kyststripen. 

 

Derfor tror jeg at en høyredreining for Krf kan bli skjebnestøtet som bringer partiet under sperregrensen for lang tid fremover.  Krf bryter et viktig valgløfte og vil skyve fra seg mange velgere fra sentrum/venstre. Høyredreiningen kan tolkes som at Krf egentlig ikke er et sentrumsparti men tilhører den borgerlige gruppen.  Det svekker den brede basis som Krf har i sentrum, og som til overmål er synliggjort i den prosessen partiet har vært igjennom. Så mitt håp er at delegatene tenker seg om en gang til. 

 

Gunnar A Nordby

Siviløkonomi MBA

Krf medlem

Kristiansand

3 liker  
Kommentar #1

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

60 %

Publisert nesten 3 år siden

Hvor har du det fra at 60 % av KrF's velgere ønsker å gå til venstre? 

7 liker  
Kommentar #2

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

snu det andre veien og si;

Publisert nesten 3 år siden

at en dreining til venstre blir en Phyrros-seier.

Sannheten er at uansett dreining blir det en Phyrros- seier - akkurat som jeg skrev i min siste artikkel

1 liker  
Kommentar #3

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Kun 3% vil i dag ha KrF i stortinget

Publisert nesten 3 år siden

Altså ser hele 97 av 100 velgere at andre partier bidrar der. Ref. TV2.no. Partiet Rødt er for øvrig snart dobbelt så stort som KrF. Om 60% av disse 3% vil ha KrF inn på rødgrønn side, så er vel det uansett ganske så uinteressant: "Pyrrhos-seier" er vel et dekkende begrep her; men muligens med et annet fortegn.

Dvs at Hareides sololøp muligens fører KrF helt i grøften over tid. Så spørs det hvor lang tid partiet kan forbli der i sumpen før partiet helt anses som uinteressant og en perifer liten sekt for spesielt interesserte? Det hele var nok mer komplekst enn Hareide innså i tide før han tok sats og hoppet. 

KrF og Hareide var visst to forskjellige størrelser like vel. 

5 liker  
Kommentar #4

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Situasjonen er kritisk for KrF. Den var kritisk før Hareide startet den interne retningskonkurransen. Nå er situasjonen prekær.

Fordi man vil få avskallinger og opp mot 50 % desillusjonerte medlemmer uansett utfall.

Eneste håp for KrF, slik jeg ser det, er at Ropstad blir ny leder. Han er en fyr som holder hodet kalt i alle situasjoner, og har guts og styrke til å kjøre en langspurt mot neste valg. Får han de rette folkene med seg, kan resultatet bli overraskende bra.

5 liker  
Kommentar #5

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

I et dypt splittet Krf er verken Ropstad eller Bollestad egnet til å lede partiet videre. Til det trengs en "brobygger."

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Trond Bollerud. Gå til den siterte teksten.
Til det trengs en "brobygger."

Som det ser ut i dag tror jeg det er bare Jesus som kan redde Krf. 

1 liker  
Kommentar #7

Øystein Blymke

67 innlegg  19 kommentarer

Pyrrhos - seier eller tap

Publisert nesten 3 år siden

Statsmannen og hærføreren Pyrrhos skal ha sagt:  "En slik seier til, og jeg er fortapt" Det er grunn til å tro at han verken bebreidet sin venstre eller sin høyre flanke for det. 

Kommentar #8

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Har du annen kommentar enn en billig fleip?

Kommentar #9

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Billig fleip

Publisert nesten 3 år siden

...er adekvate bidrag en og annen gang. HER er det helt på sin plass. Når Hareide slår det ene bordbenet bort, så trenger man et under for å fremdeles holde det i vater.

3 liker  
Kommentar #10

Greta Aune Jotun

207 innlegg  1181 kommentarer

Når de blir bestefedre

Publisert nesten 3 år siden
Gunnar A Nordby. Gå til den siterte teksten.
Krf bryter sitt viktigste valgløfte.  De lovet at de ikke skulle gå i regjering med Fremskrittspartiet.

Jeg tror: Når Knut Arild Hareide som bestefar sitter i godstolen med barnebarna rundt seg (om det blir noen), da vil han sende en vennlig tanke til FrP og Sylvi Listhaug - og i kveldsbønnen takke for at nettopp disse sørget for at barnebarna hans slipper å vokse opp under slike forhold som nå skaper frykt i en del svenske byer.  

Og SVs Lysbakken, Rødt sin Moxnes og APs Gahr Støre, vil antakelig som gamle bestefedre (om de får en slik status), rive seg i skjegget (om de har noe) og angre sine til dels knallrøde påstander om at lykken ville være en globalisert sosialistisk verden - og kanskje sende en takkebønn mot Himmelen fordi det ikke lyktes dem å føre Norge mot svenske tilstander. 

Det tror en ikke-FrP-er.

4 liker  
Kommentar #11

Greta Aune Jotun

207 innlegg  1181 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Eneste håp for KrF, slik jeg ser det, er at Ropstad blir ny leder. Han er en fyr som holder hodet kalt i alle situasjoner, og har guts og styrke til å kjøre en langspurt mot neste valg. Får han de rette folkene med seg, kan resultatet bli overraskende bra.

Enig!

2 liker  
Kommentar #12

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Det er slett ikke på sin plass!

Kommentar #13

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Bollerud

Publisert nesten 3 år siden

Ja, takk for ytterligere presisering. Men det var ikke nødvendig; vi har nok allerede registrert din mening: Langt de fleste lesere her har vel bestått sin hermeneutiske prøve etter din første kommentar og allerede ganske riktig konkludert hvor du plasserer deg i så måte. Og til slutt et hint: Piet Hein sa noe om at subjektivitet er som å avlese et solur med lommelykt.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere