Verdidebatt

På kanten av stupet

Det er fasinerende å følge med på fylkesmøtene til KrF. Live-streaming er bra! Politikk er blitt aktuelt, åpent og spennende. Her er det ikke makta som rår men folket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det står stor respekt av gjennomføringen så langt. Samtidig er det litt spesielt at et av de minste partiene er det desidert største i mediebildet. Ikke bare en dag eller to men uke etter uke.

KrF er på kanten av stupet. Et lite parti som ligger litt over og litt under sperregrensen på 4 %. Stortingsvalget gav KrF 4,2 %. Det er det dårligste valget noen gang og er dramatisk svakt. Alle valg etter 1945 har gitt partiet over 5,4% av velgerne.

På denne bakgrunn er det forståelig at det må tas grep. Helt siden blå-blå dannet regjering har KrF markert sterkt mot FrP. Det har vært helt uaktuelt å gå i regjering som også inkluderer dette partiet. Det hevdes at avstanden er for stor. Men avstanden er altså ikke for stor til å stå utenfor og gi sin tilslutning til blå-blå. Det har fungert i 5 år så langt. KrF har sine seire og setter sitt lille og viktige preg på politikken. https://www.krf.no/partiorganisasjonen/fylkes-og-lokallag/oslo/nyheter/50-gjennomslag-for-krf/

KrF må ta grep for å komme ut av "dødens posisjon". Utfordringen er at det er utålelig, hovedsaklig for den liberale og høykirkelige delen av partiet, å gå inn i regjering med blå-blå. Det er så utålelig at partiet som alltid har vært sentrum/høyre nå søkes ledet inn mot sentrum/venstre. Det er dramatisk for et parti som aldri har identifisert seg mot sosialistisk side.

Valget i 2017 gav krisestemning i KrF. I høst fikk vi presentert løsningen på krisen. Et historisk linjeskifte og regjeringsmakt med AP, SP og med SV i vippeposisjon. Er det rett medisin? Får Hareide og hans fløy viljen sin kan vi få følgende scenario:

KrF feller blå-blå og danner regjering med SP og AP. En så dramatisk handling vil være å brenne broen til borgerlig samarbeid i flere 10-år fremover. I politikken er det makta som rår. AP, SV og Rødt vet godt at KrF ved en slik handling er bundet mot venstre for lange tider. Det gir svake kort å spille med mot sosialistene på rød side. Da er det ikke lenger farlige skjær i sjøen som bekymrer, men heller en real grunnstøting og påfølgende havari. Dette er høyt spill, unødvendig høyt, av Hareide.

Det er ikke greit å samarbeide med FrP. Allikevel er den beste løsningen å lære seg å håndtere dette partiet. Det forsvinner ikke selv om KrF slipper å samarbeide med dem. Det er enklere og tryggere å tøyle FrP enn å skifte politisk side. AP, SV og Rødt kan raskt bli minst like uspiselige som blå-blå men da er det ingen vei tilbake til sentrum/høyre.

KrF sitt hamskifte fremstår som forhastet og partiet risikerer å bli bondefanget på rød side. Da er det som sagt ikke lenger krise men katastrofe.

Vi trenger et sterkt velfungerende KrF som utøver og påvirker politikken. Det gjøres ikke ved å avvise FrP og kaste seg til venstre. Det gjøres best ved å beherske FrP og fortsette samarbeidet med blå side.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt