Lederartikkel Vårt Land

Palestinske overgrep

Nøkkelen til palestinernes framtid er nye ledere med integritet og demokratiske holdninger.

Publisert: 26. okt 2018

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har mange ganger dokumentert og kritisert overgrep og diskriminering fra israelske myndigheter og bosettere mot befolkningen i de palestinske områdene. Nå har de kommet med en rapport som viser at palestinere også har et alvorlig problem med sine egne myndigheter. De går så langt som å kalle politikken til Hamas på Gaza og Fatah på Vestbredden for «en forbrytelse mot menneskeheten».

LES OGSÅ: Krigen hverken Hamas eller Israel vil ha

Lederen for organisasjonens virksomhet i ­Israel og Palestina, Omar Shakir, legger ikke fingrene mellom i sin kritikk av palestinske ledere. De «reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk», sier han i en artikkel i gårsdagens Vårt Land. I en video som er publisert av HRW på Youtube står en rekke palestinske sosiale aktivister fram og forteller om alvorlige overgrep.

HRW bekrefter dermed en rekke historier vi alt har hørt fra de palestinske områder. Dette er ikke bare propaganda som pro-israelske organisasjoner fremmer for å sverte sin motpart, det er virkeligheten for befolkningen. Det store spørsmålet er hvorfor mange tilsynelatende tar så lett på denne siden av virkeligheten i sitt engasjement for den palestinske befolkningen. Er det sant at man opererer med en dobbelt standard – en for Israel og en for palestinske myndigheter?

Det er ingen unnskyldning for israelerne at palestinske myndigheter er like ille. Men det er forståelig at deler av den israelske befolkningen blir opprørt når mange organisasjoner synes å se mellom fingrene på palestinske overgrep. Det kan virke som om man tror at okkupasjonen er hele årsaken til problemet, bare den opphører, vil overgrepene ta slutt. Det er i beste fall svært naivt. Den omfattende undertrykkelsen av politiske motstandere på Gaza, etter at Israel trakk seg tilbake, forteller en helt annen historie.

LES OGSÅ: Nå gravlegger Donald Trump de siste visjonene fra Oslo-avtalen

De av oss som kjenner situasjonen i de palestinske områdene godt, vet at tilliten til myndighetene på Gaza og Vestbredden er minimal. Det er ikke bare okkupasjonen har fratatt dem håpet, men også måten deres egne myndigheter opptrer på. Nøkkelen til palestinernes framtid er nye ledere med integritet og demokratiske holdninger. Dette behovet burde fått mye mer oppmerksomhet enn det har gjort.

2 liker  
Kommentar #1

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Velkommen etter!

Publisert nesten 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Nøkkelen til palestinernes framtid er nye ledere med integritet og demokratiske holdninger. Dette behovet burde fått mye mer oppmerksomhet enn det har gjort.

Min korte kommentar til Vårt Lands lederartikkel: Velkommen etter!

Kommentar #2

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Den politiske virkelighetens uutholdelige sannhet

Publisert nesten 3 år siden

I et mer naivt øyeblikk kan man vel lure på hvorfor dette ikke følges grundig og bredt opp av pågående journalister i mediene generelt, Dagsnytt 18, etc. Og dét over tid. Kritiske spørsmål om økonomisk støtte til myndighetene og boikott er nok heller ikke det man tar opp her.

Men det tar jo ikke lang tid før realitetsorientering igjen styrer. Det er nemlig ikke det grelle og skrekkelige innholdet av parantesen som bestemmer verdiene og blikket her, men det politiske fortegnet. 

1 liker  
Kommentar #3

Greta Aune Jotun

207 innlegg  1181 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Min korte kommentar til Vårt Lands lederartikkel: Velkommen etter!

Jeg trodde knapt hva jeg leste, men må si det samme: Velkommen etter, Vårt Land.

1 liker  
Kommentar #4

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
De av oss som kjenner situasjonen i de palestinske områdene godt, vet at tilliten til myndighetene på Gaza og Vestbredden er minimal.

Nå har kanskje Israel selv sett at de må se en annen vei for å skape fred? Interessant artikkel om Netanyahus besøk i Oman nå:

https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-makes-historic-visit-to-Oman-570388

1 liker  
Kommentar #5

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Ikke tro noe som helst...

Publisert nesten 3 år siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Jeg trodde knapt hva jeg leste, men må si det samme: Velkommen etter, Vårt Land.

...før du ser det. 

Det du tror er for godt til å være sant er sannsynligvis ikke sant

I regjering med SV og Ap må Israel ofres. Noe vil det koste KrF å komme inn i varmen og et  nytt kameratskap.

Et nytt mystisk krumspring . 

Vil Hareide klare en baklengs salto-mortale når medlemmene bare vil stupe kråke ?

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere