Leder

Palestinske overgrep

Nøkkelen til palestinernes framtid er nye ledere med integritet og demokratiske holdninger.

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har mange ganger dokumentert og kritisert overgrep og diskriminering fra israelske myndigheter og bosettere mot befolkningen i de palestinske områdene. Nå har de kommet med en rapport som viser at palestinere også har et alvorlig problem med sine egne myndigheter. De går så langt som å kalle politikken til Hamas på Gaza og Fatah på Vestbredden for «en forbrytelse mot menneskeheten».

LES OGSÅ: Krigen hverken Hamas eller Israel vil ha

Lederen for organisasjonens virksomhet i ­Israel og Palestina, Omar Shakir, legger ikke fingrene mellom i sin kritikk av palestinske ledere. De «reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk», sier han i en artikkel i gårsdagens Vårt Land. I en video som er publisert av HRW på Youtube står en rekke palestinske sosiale aktivister fram og forteller om alvorlige overgrep.

HRW bekrefter dermed en rekke historier vi alt har hørt fra de palestinske områder. Dette er ikke bare propaganda som pro-israelske organisasjoner fremmer for å sverte sin motpart, det er virkeligheten for befolkningen. Det store spørsmålet er hvorfor mange tilsynelatende tar så lett på denne siden av virkeligheten i sitt engasjement for den palestinske befolkningen. Er det sant at man opererer med en dobbelt standard – en for Israel og en for palestinske myndigheter?

Det er ingen unnskyldning for israelerne at palestinske myndigheter er like ille. Men det er forståelig at deler av den israelske befolkningen blir opprørt når mange organisasjoner synes å se mellom fingrene på palestinske overgrep. Det kan virke som om man tror at okkupasjonen er hele årsaken til problemet, bare den opphører, vil overgrepene ta slutt. Det er i beste fall svært naivt. Den omfattende undertrykkelsen av politiske motstandere på Gaza, etter at Israel trakk seg tilbake, forteller en helt annen historie.

LES OGSÅ: Nå gravlegger Donald Trump de siste visjonene fra Oslo-avtalen

De av oss som kjenner situasjonen i de palestinske områdene godt, vet at tilliten til myndighetene på Gaza og Vestbredden er minimal. Det er ikke bare okkupasjonen har fratatt dem håpet, men også måten deres egne myndigheter opptrer på. Nøkkelen til palestinernes framtid er nye ledere med integritet og demokratiske holdninger. Dette behovet burde fått mye mer oppmerksomhet enn det har gjort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder